Нови уџбеници само за дјецу богаташа

Родитељи београдских основаца за куповину уџбеника мораће из кућног буџета да издвоје најмање 15.000 динара ако имају двоје деце у млађим разредима, док за оне старије два комплета коштају дупло више, 30.000 динара. 

Србија 31.05.2016 | 19:40
Нови уџбеници само за дјецу богаташа

За разлику од прошле године, када су неке породице могле да остваре попусте у складу са примањима, ове ће бесплатне уџбенике добити само ђаци чије породице примају социјалну помоћ.

Тако, никакве попусте неће имати самохране мајке, које у већини случајева не добијају алиментацију, али ни деца чији су један или оба родитеља незапослени, ако се не налазе на списку Центра за социјални рад. Реч је, углавном, о породицама које издржавају родитељи, односно деде и бабе пензионери.

"Издржавамо ћерку и двоје унука са нашим пензијама, које су нешто више од 50.000 динара", каже Слободанка С., пензионерка која се јавила нашој редакцији.

"За књиге треба да дамо 25.000 динара. Одакле? У школи нам је речено да деца могу добити бесплатне књиге ако имају потврду да примају социјалну помоћ. Да би то добила, ћерка мора да нас тужи да је не издржавамо. Па зар да се вучемо по судовима, да тужи родитеље да би добила социјалну помоћ?"

Осим огромних износа и укидања попуста, родитеље је револтирало то што су уплатнице добили тек после првомајских празника, а књиге морају да се отплате до краја школске године. Наша читатељка С. Р. чија деца иду у ОШ "Радоје Домановић", огорчена је што је школа послала уплатнице тек у петак 13. маја, уз обавештење да се прва рата плати до недеље 15. маја.

"Најстарији син креће у осми разред и књиге коштају 15.000, за други су 7.368, док су за пети 11.553 динара, што је више од 30.000 динара", прича мајка која се јавила нашој редакцији.

"Рата је око 10.000 динара, што је велики износ за родитеље, па макар било плаћање и на рате. На све то треба додати и свеске, прибор, ђачке торбе, рекреативну наставу, излете... што је у најбољем случају додатних 30.000 динара."

Како би бар мало уштедели, неки родитељи су одлучили да не наручују уџбенике преко школе, већ да сами купе књиге. Разлог је, како кажу, што је прошле године било уџбеника које деца нису ни отворила, а који су били међу најскупљима у комплету.

"Нећу наручити преко школе књиге за шести разред, осим уџбеника за страни језик", каже Ј. Ж., чије дете иде у ОШ "Дринка Павловић".

"Прошле године није уопште користио уџбеник из ликовног, радну свеску из биологије и још неке књиге, које су међу најскупљима. Најбољи су професори историје и географије који траже само уџбеник."

Колико ће коштати комплет уџбеника зависи од школе до школе, а предметни наставници се договарају од ког ће издавача наручити књиге. Битну улогу играју и наставници.

ПОВОЉНИЈЕ У КЊИЖАРИ

"Не исплати се куповати преко школе зато што многе књижаре дају књиге на рате до краја године, књиге се одмах добију, а цене су исте", каже А. М., мајка ђака ОШ "Ђуро Стругар".

"Ако се наручи комплет преко школе морају да се поруче све књиге. У књижари се не купују уџбеници из веронауке, ликовног, информатике, које све заједно коштају колико једна нова, а реч је о предметима које деца имају једном недељно."

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

31.05.2016 18:56

НЕ ТРЕБА "ГОСПОДУ" ЖАЛИТИ! То је наличје ДЕМОКРАТИЈЕ коју су "СРБи" успоставили насилним рушењем режима Слободана Милошевића. Зато сада уживајте у својим "добрим" дјелима. Чега се паметни СТИДЕ луди се поносе са тиме. Зато сада унуцима зуби трну јер очеви грешише. Бог походи грехе Родитеља на синовима и кћерима до трећег и четвртог кољена. За оне грађане који буду убрзо умрли у бједи празни стомака брзо ће то вријеме проћи!

ОДГОВОРИТЕ