Novi udžbenici samo za djecu bogataša

Roditelji beogradskih osnovaca za kupovinu udžbenika moraće iz kućnog budžeta da izdvoje najmanje 15.000 dinara ako imaju dvoje dece u mlađim razredima, dok za one starije dva kompleta koštaju duplo više, 30.000 dinara. 

Srbija 31.05.2016 | 19:40
Novi udžbenici samo za djecu bogataša

Za razliku od prošle godine, kada su neke porodice mogle da ostvare popuste u skladu sa primanjima, ove će besplatne udžbenike dobiti samo đaci čije porodice primaju socijalnu pomoć.

Tako, nikakve popuste neće imati samohrane majke, koje u većini slučajeva ne dobijaju alimentaciju, ali ni deca čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni, ako se ne nalaze na spisku Centra za socijalni rad. Reč je, uglavnom, o porodicama koje izdržavaju roditelji, odnosno dede i babe penzioneri.

"Izdržavamo ćerku i dvoje unuka sa našim penzijama, koje su nešto više od 50.000 dinara", kaže Slobodanka S., penzionerka koja se javila našoj redakciji.

"Za knjige treba da damo 25.000 dinara. Odakle? U školi nam je rečeno da deca mogu dobiti besplatne knjige ako imaju potvrdu da primaju socijalnu pomoć. Da bi to dobila, ćerka mora da nas tuži da je ne izdržavamo. Pa zar da se vučemo po sudovima, da tuži roditelje da bi dobila socijalnu pomoć?"

Osim ogromnih iznosa i ukidanja popusta, roditelje je revoltiralo to što su uplatnice dobili tek posle prvomajskih praznika, a knjige moraju da se otplate do kraja školske godine. Naša čitateljka S. R. čija deca idu u OŠ "Radoje Domanović", ogorčena je što je škola poslala uplatnice tek u petak 13. maja, uz obaveštenje da se prva rata plati do nedelje 15. maja.

"Najstariji sin kreće u osmi razred i knjige koštaju 15.000, za drugi su 7.368, dok su za peti 11.553 dinara, što je više od 30.000 dinara", priča majka koja se javila našoj redakciji.

"Rata je oko 10.000 dinara, što je veliki iznos za roditelje, pa makar bilo plaćanje i na rate. Na sve to treba dodati i sveske, pribor, đačke torbe, rekreativnu nastavu, izlete... što je u najboljem slučaju dodatnih 30.000 dinara."

Kako bi bar malo uštedeli, neki roditelji su odlučili da ne naručuju udžbenike preko škole, već da sami kupe knjige. Razlog je, kako kažu, što je prošle godine bilo udžbenika koje deca nisu ni otvorila, a koji su bili među najskupljima u kompletu.

"Neću naručiti preko škole knjige za šesti razred, osim udžbenika za strani jezik", kaže J. Ž., čije dete ide u OŠ "Drinka Pavlović".

"Prošle godine nije uopšte koristio udžbenik iz likovnog, radnu svesku iz biologije i još neke knjige, koje su među najskupljima. Najbolji su profesori istorije i geografije koji traže samo udžbenik."

Koliko će koštati komplet udžbenika zavisi od škole do škole, a predmetni nastavnici se dogovaraju od kog će izdavača naručiti knjige. Bitnu ulogu igraju i nastavnici.

POVOLjNIJE U KNjIŽARI

"Ne isplati se kupovati preko škole zato što mnoge knjižare daju knjige na rate do kraja godine, knjige se odmah dobiju, a cene su iste", kaže A. M., majka đaka OŠ "Đuro Strugar".

"Ako se naruči komplet preko škole moraju da se poruče sve knjige. U knjižari se ne kupuju udžbenici iz veronauke, likovnog, informatike, koje sve zajedno koštaju koliko jedna nova, a reč je o predmetima koje deca imaju jednom nedeljno."

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

31.05.2016 18:56

НЕ ТРЕБА "ГОСПОДУ" ЖАЛИТИ! То је наличје ДЕМОКРАТИЈЕ коју су "СРБи" успоставили насилним рушењем режима Слободана Милошевића. Зато сада уживајте у својим "добрим" дјелима. Чега се паметни СТИДЕ луди се поносе са тиме. Зато сада унуцима зуби трну јер очеви грешише. Бог походи грехе Родитеља на синовима и кћерима до трећег и четвртог кољена. За оне грађане који буду убрзо умрли у бједи празни стомака брзо ће то вријеме проћи!

ODGOVORITE