Први случај бактерија отпорних на све антибиотике

У свету медицине велико узбуђење изазвала је вест из Америке. Клиника за инфективне болести у Пенсилванији забележила је први случај појављивања бактерије отпорне на све до сада познате антибиотике.

Здравље 30.05.2016 | 22:32
Први случај бактерија отпорних на све антибиотике

Када читав тим лекара у Пенсилванији није успео да једну 49-годишњу жену излечи од уринарне инфекције, дошли су до драматичног открића – жену су напале бактерије које не реагују ни на један познати антибиотик. Није успело ни лечење „колистином“, антибиотиком који се најстроже чува управо да се не би развила резистенција.

„Кад год узмемо антибиотик, бактерије у нашем телу се труде да постану отпорне на њега. Што више антибиотика узимамо, то их више присиљавамо да постану отпорне. А навикли смо да антибиотике користимо и без преке потребе“, истакла је др Сара Хен са Клинике за инфективне болести Витман.

„Ризикујемо да дођемо у пост-антибиотско доба, време када постојећи лекови неће моћи да излече инфекције јер су бактерије постале отпорне. И није реч само о запаљењима плућа и инфекцијама. Нећемо моћи да помажемо ни при третманима за најтеже болести“, навео је Томас Фрајден, директор Центра за контролу болести САД.

Неки ће помислити да то није страшно јер у свету постоји мноштво напредних фармацеутских компанија које једва чекају да одговоре овом изазову. Да ли је тако?

„Те снажне антибиотике које бисмо користили против супербактерија нећемо узимати сваког дана. То су лекови које треба држати у резерви и користити их само у најнужнијем случају. А фармацеутске компаније желе лекове који се користе рутински, навелико. Зато им се истраживање таквих антибиотика не исплати“, додала је др Сара Хен.

Савет стручњака из Пенсилваније је да антибиотике узимамо само кад је заиста неопходно, само по рецепту и да се надамо да се прогнозе Центра за инфекције у Пенсилванији неће обистинити.

РТС

фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

С.Кинг

31.05.2016 23:29

"Упориште".

ОДГОВОРИТЕ