Prvi slučaj bakterija otpornih na sve antibiotike

U svetu medicine veliko uzbuđenje izazvala je vest iz Amerike. Klinika za infektivne bolesti u Pensilvaniji zabeležila je prvi slučaj pojavljivanja bakterije otporne na sve do sada poznate antibiotike.

Zdravlje 30.05.2016 | 22:32
Prvi slučaj bakterija otpornih na sve antibiotike

Kada čitav tim lekara u Pensilvaniji nije uspeo da jednu 49-godišnju ženu izleči od urinarne infekcije, došli su do dramatičnog otkrića – ženu su napale bakterije koje ne reaguju ni na jedan poznati antibiotik. Nije uspelo ni lečenje „kolistinom“, antibiotikom koji se najstrože čuva upravo da se ne bi razvila rezistencija.

„Kad god uzmemo antibiotik, bakterije u našem telu se trude da postanu otporne na njega. Što više antibiotika uzimamo, to ih više prisiljavamo da postanu otporne. A navikli smo da antibiotike koristimo i bez preke potrebe“, istakla je dr Sara Hen sa Klinike za infektivne bolesti Vitman.

„Rizikujemo da dođemo u post-antibiotsko doba, vreme kada postojeći lekovi neće moći da izleče infekcije jer su bakterije postale otporne. I nije reč samo o zapaljenjima pluća i infekcijama. Nećemo moći da pomažemo ni pri tretmanima za najteže bolesti“, naveo je Tomas Frajden, direktor Centra za kontrolu bolesti SAD.

Neki će pomisliti da to nije strašno jer u svetu postoji mnoštvo naprednih farmaceutskih kompanija koje jedva čekaju da odgovore ovom izazovu. Da li je tako?

„Te snažne antibiotike koje bismo koristili protiv superbakterija nećemo uzimati svakog dana. To su lekovi koje treba držati u rezervi i koristiti ih samo u najnužnijem slučaju. A farmaceutske kompanije žele lekove koji se koriste rutinski, naveliko. Zato im se istraživanje takvih antibiotika ne isplati“, dodala je dr Sara Hen.

Savet stručnjaka iz Pensilvanije je da antibiotike uzimamo samo kad je zaista neophodno, samo po receptu i da se nadamo da se prognoze Centra za infekcije u Pensilvaniji neće obistiniti.

RTS

foto: internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

S.King

31.05.2016 23:29

"Uporište".

ODGOVORITE