Вријеме је за зову

Зова, најстарија и најлековитија биљка Европе, процветала је и замирисала, па у наредном периоду искористите њене благодети.

Здравље 30.05.2016 | 22:28
Вријеме је за зову

Зова, најстарија и најлековитија биљка Европе, процветала је и замирисала, па у наредном периоду искористите њене благодети. Овај листопадни грм је употребљив од листа, преко цвета и бобица, до коре и корена, има антивирусно дејство, спречава упале, прочишћава крв и бубреге, чисти кожу, помаже код гихта... Богатство витамином Ц, гвожђем, калијумом, натријумом и јабучном киселином, зову чини правом лековитом ињекцијом.

У овом периоду се, током сувих и сунчаних дана, бере њен цвет, који се потом суши у танким слојевима на топлом месту, али тако да не поцрни. После тога се ставља у добро затворене посуде и користи за припремање чаја, тако што се у кључалу воду ставља кашичица осушеног цвета и остави да одстоји десет минута. После тога се процеди и пије као топао напитак. Чај од зове се препоручује у лечењу вируса, прехлада, упала грла, јер изазива знојење, чисти организам од отрова и убрзава избацивање слузи. Смирује напетост и болове у мишићима, а притом делује и као снажан диуретик, па је добар и у режиму дијете.

Новости

фото: интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

савјет

31.05.2016 13:33

Мозе и сок од цвјетова зове, као и сок од врхова коприве

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

02.06.2016 21:49

Одлицна је зова само је јако теско наци цисту у природи кад увијек расте поред пута или неког сметлиста па при прављењу сока имас висе теских метала и издувних гасова него базге у соку.

ОДГОВОРИТЕ