Vrijeme je za zovu

Zova, najstarija i najlekovitija biljka Evrope, procvetala je i zamirisala, pa u narednom periodu iskoristite njene blagodeti.

Zdravlje 30.05.2016 | 22:28
Vrijeme je za zovu

Zova, najstarija i najlekovitija biljka Evrope, procvetala je i zamirisala, pa u narednom periodu iskoristite njene blagodeti. Ovaj listopadni grm je upotrebljiv od lista, preko cveta i bobica, do kore i korena, ima antivirusno dejstvo, sprečava upale, pročišćava krv i bubrege, čisti kožu, pomaže kod gihta... Bogatstvo vitaminom C, gvožđem, kalijumom, natrijumom i jabučnom kiselinom, zovu čini pravom lekovitom injekcijom.

U ovom periodu se, tokom suvih i sunčanih dana, bere njen cvet, koji se potom suši u tankim slojevima na toplom mestu, ali tako da ne pocrni. Posle toga se stavlja u dobro zatvorene posude i koristi za pripremanje čaja, tako što se u ključalu vodu stavlja kašičica osušenog cveta i ostavi da odstoji deset minuta. Posle toga se procedi i pije kao topao napitak. Čaj od zove se preporučuje u lečenju virusa, prehlada, upala grla, jer izaziva znojenje, čisti organizam od otrova i ubrzava izbacivanje sluzi. Smiruje napetost i bolove u mišićima, a pritom deluje i kao snažan diuretik, pa je dobar i u režimu dijete.

Novosti

foto: internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

savjet

31.05.2016 13:33

Moze i sok od cvjetova zove, kao i sok od vrhova koprive

ODGOVORITE
Name

cups

02.06.2016 21:49

Odlicna je zova samo je jako tesko naci cistu u prirodi kad uvijek raste pored puta ili nekog smetlista pa pri pravljenju soka imas vise teskih metala i izduvnih gasova nego bazge u soku.

ODGOVORITE