Да ли су суплементи које узимате опасни?

У доста случајева суплементи витамина и минерала или одређени биљни препарати могу да буду одличан начин да побољшамо сопствено здравље и имуни систем.

Здравље 30.05.2016 | 22:17
Да ли су суплементи које узимате опасни?

Међутим, баш као и у свему, и у свету фармације и суплемената потребно је направити селекцију и пратити здрав разум и не тај начин спречити евентуалне компликације.

Подаци Америчке агенције за сигурност хране и лекова наводе како се тренутно на тржишту налази више од 29.000 суплемената, а ова је агенција одобрила само неке од њих.

За разлику од лекова које можете добити на рецепт и које вам пропише лекар, суплементи се могу набавити у слободној продаји и без проблема наручити с интернета. Лекови пролазе строге контроле и клиничка тестирања, што их чини сигурнима за употребу, док код суплемената то није случај. Зато је потребан опрез, будући да многи од њих знају да буду несигурни за употребу и негативно да утичу на здравље.

Ово су само неки од савета на које је потребно обратити пажњу.

Консултујте стручњака

Уколико сте већ на некој терапији, најмање што можете да урадите је да се консултујете са својим лекаром у вези са суплементима које желите да узимате и будете сигурни у то да они неће утицати на терапију коју већ узимате.

Чак и корисни суплементи могу бити штетни у неким ситуацијама, нпр. код трудница или дојиља, у случају неке хроничне болести. Ваш лекар или фармацеут вам може дати више информација па је дефинитивно корисно посаветовати се са стручњаком.

Обратите пажњу на дозу

У већини случајева више није аутоматски и боље. Ово је посебно важно кад су у питању суплементи, будући да превише одређених витамина или минерала може направити још већу штету од дефицита. Препоручене дозе витамина и минерала ће бити назначене на паковањима, а у случају дефицита саветује се да се консултујете с професионалном особом.

Не купујте "магичне" пилуле

На интернету се може пронаћи доста "магичних" пилула које вам обећавају губљење килограма, повећање сексуалне жеље и могућности перформанса итд.

Америчка агенција за сигурност хране и лекова наводи како ови суплементи знају да буду итекако проблематични будући да неки од њих садрже стероиде и штетне ствари које могу довести до озбиљних здравствених потешкоћа уколико се узимају "на своју руку". У већини случајева знају уопште да не делују.

Извор: Б 92

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар