Србин Абдулах Нуман нови србијански муфтија

На сједници Врховног сабора Исламске заједнице Србије за новог муфтију србијанског именован је Абдулах Нуман, саопштио је данас Врховни сабор ИЗС.

Србија 30.05.2016 | 18:05
Србин Абдулах Нуман нови србијански муфтија

Досадашњи муфтија Мухамед Јусуфспахић разријешен је дужности.

На сједници одржаној јуче у Новом Пазару разријешен је дужности комплетан Ријасет ИЗС у техничком мандату на челу са реис-лу-улемом Адемом Зилкићем због, како се наводи у саопштењу, "истека мандата и противуставног продужења техничког мандата".

Јусуфспахић је за Бету рекао и да је умјесто смијењених постављено повјереништво, односно нова управа "која треба да организује легалне изборе које су они који су били у техничком мандату опструирали".

"Зилкић више није реис и он је поднио оставку која је прихваћена. Сви који су били у техничком мандату, укључујући и мене као муфтију србијанског, смијењени су", рекао је Јусуфспахић.

Он је одбацио наводе да Зилкић и још неколико чланова Врховног сабора те вјерске заједнице нису смијењени, а што је објављено на сајту који слови за званично гласило ИСЗ.

"Не можемо да вјезујемо ИСЗ за личности и појединце. Ту је сада колективна управа коју чине санџачки муфтија Хасиб Суљовић, прешевски муфтија Неџмедин Сћипи и србијански муфтија и то су легални и легитмни органи", рекао је он.
Ко је нови муфтија - Србин, сестрић познате глумице, "бунтовник" са три дипломе

Новоизабрани србијански муфтија Абдулах Нуман (66) је заправо Иван Трифуновић, Србин, рођени Београђанин, који је са 19 година преузео ислам.

Нуман је сестрић преминуле глумице Ружице Сокић.

За себе зна да каже да је био несхваћено дијете и бунтовник, а током једног свог пута по Индији, на изненађење своје породице, преузео је ислам и у њему остао до данас.

То се догодило у Великој џамији Аџмира у Родестану, Индија. Ту је учио о исламу.

Нуман је данас доктор наука, донедавно професор на престижном Универзитету “Виктори” у Мелбурну.

Прије тога, у свој “Цуррицулум витае” убиљежио је три факултетске дипломе.

Прву, на Факултету за исламске студије и филозофију. Другу је стекао на Факултету друштвених наука, а трећу добио за бизнис и менаџмент. Магистрирао је на теми - исламска теологија.

Врховни Сабор Исламске заједице саопштио је раније данас да је Абудлах Нуман изабран за србијанског муфтију и предсједника србијанског Мешихата умјесто досадашњег муфтије Мухамеда Јусуфспахића, који је новембра прошле године именован за амбасадора у Саудијској Арабији.

У једном од интервјуа Нуман је испричао да је његов први контакт са муслиманом био 1969. године, с арапским студентом на Тргу Републике у Београду, од којег је купио 300 долара за пут до Индије и који га је тада научио "какви су лажни долари".

Са четири пријатеља возом је дошао до Истанбула, а затим је комбијем отпутовао до Непала.
Његови другови су се вратили јер су остали без новца и нису нашли оно за чим су трагали, а Иван се тражећи истину затекао код будистичког свештеника у мјесту Мероли, код Њу Дехија, где се налази највиши минарет на свијету, минаре Кутуб.

Ту је радио као баштован, медитирао, дивио се исламској архитектури и размишљао.

Потом се вратио у Београд, али се са свега 19 година поново отиснуо у свијет, овог пута у Индију, која је била и пресудна за његово вјерско опредјељење.

Извор: Агенције

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Црни

30.05.2016 16:24

Он је за мене исти човјек као и остали сватко има право на свој живот и вијеру или без икакве вијере ако је човјек остаје човјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек

30.05.2016 17:31

Браво за коментар!

Name

Патрик

30.05.2016 18:41

Који вијера, је ли Патрик?

Name

Михаило Микић

31.05.2016 00:01

Црни, слаби су то људи који своју вјеру не изуче а туђу прихвате. Нема ту памети, ни човјека ни вјерника!

Name

Михаило Микић

31.05.2016 11:47

Михаило Микић па и твоји ду узели хрисцанство па ста сад ??? Јел и о њима тако мислис ????

Name

Лија

30.05.2016 16:28

У мом мјесту локални хоџа је Србин. Звање хоџе је стекао у бившој држави у вријеме усмјереног образовањња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПЦ

31.05.2016 10:59

Све до 1933. године у Србији сте се могли изјаснити као Србин Исламске вјероисповијести. Те године Свети архијерејски сабор Српске праволсвне цркве збранио је овакво изјашњавање, тако да је српство поистовјећено са Православљем, дакле, ако сте Србин можете се изјаснити само као Православац и никако другачије. По мени ово је велика грешка, СПЦ.

Name

хахаха

31.05.2016 12:39

А кажу Шешељ лаже

Name

Рашка

30.05.2016 16:32

Ни први ни последњи србин поисламичен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

30.05.2016 17:00

Требао се из Индије преселти у Пакистан а не враћати у Србију. Све то што ради, ради за добру лову. Није први србин који се продао. Остало је шупља прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Становник планете

30.05.2016 17:29

Засто је требао да иде за Пакистан? Зар нема право избора гдје це да живи? И како наводиш воду на тај млин, зар избор вјере није лицна ствар? Куку нама свима док такви као ти постоје друзе. Немам ниста ни против цобана а одговор на твој чобански коментар је и доказ за то.

Name

ја

30.05.2016 17:58

Како си јадан а какав си пан-глу. леле

Name

Микица

30.05.2016 19:17

Види како промисља господин Хм, вјерни гласац и подрзавалац мафијаске власти. Притом сиромасан и материјално и умно.

Name

Хм

31.05.2016 06:57

Упорни сте , баш.

Name

Токмак

30.05.2016 17:27

Цовјек је и даље остао Србин само сто је за религију изабрао Ислам. Ја ту невидим проблем,све су то наси људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.05.2016 17:47

Баш си токмак

Name

Токмак

30.05.2016 20:23

Мало радикализма није на одмет.

Name

Црни

30.05.2016 17:58

Ово није никакво понижавање вјере и народа нетреба се нитко осјећати лоше у овоме сваки човјек има право на свој живот како он хоће као било какав вијерник или невјерник трба да воли и поштује друге као и своје неразумјем жашто је данас тешко бити човјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

30.05.2016 18:30

Данас је најтеже бити писмен, жив ми ти!

Name

јудге дредд

30.05.2016 21:54

Гдје су у људима границе? Нема у човјеку ни влаха ни турчина, постоји само голема биједа и невоља, једнако и влашка и турска... Водимо љубав, а не рат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психицке сметње

30.05.2016 23:28

Морао се истаци у нецем. Ниста висе. Да је покусао у православљу био би једанн од многих. Да постане Јеврејин требају 4 године. Послије је све исло по инерцији. Мјесто је добио да показе како би могли заврсити. Отац му је морао бити Албанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетка Ружица Сокић - њој у част

31.05.2016 07:31

Абдулах Нуман нови србијански муфтија. Има право на насљедсво Рожице Сокић. То је земљиште испод зграде "Карингтонка у Б.Луци". Ту живи и бивши градоначелник.Ружица Сокић је умрла и пријећено јој је за ту имовину и није наслиједила и није обештећена.Абдулах Нуман нови србијански муфтија има право насљедства у смислу другог и трћег наследног реда....Умјесто Ферхадија Соколовић Ферхада- паше. Абдулахдија "Карингтонка" Ивана Трифуновића - муфтије. Ј...га...тако некако, ниј ни мени драго, али немојте своје остављати без онога што су заслужили- Гријота је то и Божија сила је ријетка, али неподмитљива......Поздрав народу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

31.05.2016 15:29

Вратија се муфти не зна гдје је бија и ста је пија свратио на прасецину,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

01.06.2016 04:13

Тако то бива са децом која расту у фамилији која има гене за уметност, а неслога између родитеља влада, Даљи сценарио је познат у виду развода, дете које пати и осећа да је невољено, незаштићено, и када дође у најосетљивије доба хвата се као удављеник за сламку за било који сурогат родитељске љубави. То је та ,,филозофска истина" која се тражи. и како то да ,,истина" постоји само у Индији! Јадни Иван Трифуновић да је сео и добро размислио и упитао себе чиме ја то себе обмамљујем, зар није било лакше отићи у Бајракли џамију него потуцати се по свету да би се упецао у ђавољу мрежу која му је понудила оно што никада није имао заштиту и љубав мајке и оца за само дест рупија како он рече. Али свако има и носи свој крст, крст његових родитеља је дефинитивно један Абдуллах из Индије. Сви ми учимо, али ,,Абдуллах Нуман из Индије" је бесцена лекција многим родитељима.

ОДГОВОРИТЕ