Srbin Abdulah Numan novi srbijanski muftija

Na sjednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije za novog muftiju srbijanskog imenovan je Abdulah Numan, saopštio je danas Vrhovni sabor IZS.

Srbija 30.05.2016 | 18:05
Srbin Abdulah Numan novi srbijanski muftija

Dosadašnji muftija Muhamed Jusufspahić razriješen je dužnosti.

Na sjednici održanoj juče u Novom Pazaru razriješen je dužnosti kompletan Rijaset IZS u tehničkom mandatu na čelu sa reis-lu-ulemom Ademom Zilkićem zbog, kako se navodi u saopštenju, "isteka mandata i protivustavnog produženja tehničkog mandata".

Jusufspahić je za Betu rekao i da je umjesto smijenjenih postavljeno povjereništvo, odnosno nova uprava "koja treba da organizuje legalne izbore koje su oni koji su bili u tehničkom mandatu opstruirali".

"Zilkić više nije reis i on je podnio ostavku koja je prihvaćena. Svi koji su bili u tehničkom mandatu, uključujući i mene kao muftiju srbijanskog, smijenjeni su", rekao je Jusufspahić.

On je odbacio navode da Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog sabora te vjerske zajednice nisu smijenjeni, a što je objavljeno na sajtu koji slovi za zvanično glasilo ISZ.

"Ne možemo da vjezujemo ISZ za ličnosti i pojedince. Tu je sada kolektivna uprava koju čine sandžački muftija Hasib Suljović, preševski muftija Nedžmedin Sćipi i srbijanski muftija i to su legalni i legitmni organi", rekao je on.
Ko je novi muftija - Srbin, sestrić poznate glumice, "buntovnik" sa tri diplome

Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam.

Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić.

Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dijete i buntovnik, a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, preuzeo je islam i u njemu ostao do danas.

To se dogodilo u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu, Indija. Tu je učio o islamu.

Numan je danas doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu “Viktori” u Melburnu.

Prije toga, u svoj “Curriculum vitae” ubilježio je tri fakultetske diplome.

Prvu, na Fakultetu za islamske studije i filozofiju. Drugu je stekao na Fakultetu društvenih nauka, a treću dobio za biznis i menadžment. Magistrirao je na temi - islamska teologija.

Vrhovni Sabor Islamske zajedice saopštio je ranije danas da je Abudlah Numan izabran za srbijanskog muftiju i predsjednika srbijanskog Mešihata umjesto dosadašnjeg muftije Muhameda Jusufspahića, koji je novembra prošle godine imenovan za ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

U jednom od intervjua Numan je ispričao da je njegov prvi kontakt sa muslimanom bio 1969. godine, s arapskim studentom na Trgu Republike u Beogradu, od kojeg je kupio 300 dolara za put do Indije i koji ga je tada naučio "kakvi su lažni dolari".

Sa četiri prijatelja vozom je došao do Istanbula, a zatim je kombijem otputovao do Nepala.
Njegovi drugovi su se vratili jer su ostali bez novca i nisu našli ono za čim su tragali, a Ivan se tražeći istinu zatekao kod budističkog sveštenika u mjestu Meroli, kod Nju Dehija, gde se nalazi najviši minaret na svijetu, minare Kutub.

Tu je radio kao baštovan, meditirao, divio se islamskoj arhitekturi i razmišljao.

Potom se vratio u Beograd, ali se sa svega 19 godina ponovo otisnuo u svijet, ovog puta u Indiju, koja je bila i presudna za njegovo vjersko opredjeljenje.

Izvor: Agencije

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Crni

30.05.2016 16:24

On je za mene isti čovjek kao i ostali svatko ima pravo na svoj život i vijeru ili bez ikakve vijere ako je čovjek ostaje čovjek

ODGOVORITE
Name

Covjek

30.05.2016 17:31

Bravo za komentar!

Name

Patrik

30.05.2016 18:41

Koji vijera, je li Patrik?

Name

Михаило Микић

31.05.2016 00:01

Црни, слаби су то људи који своју вјеру не изуче а туђу прихвате. Нема ту памети, ни човјека ни вјерника!

Name

Михаило Микић

31.05.2016 11:47

Михаило Микић pa i tvoji du uzeli hriscanstvo pa sta sad ??? Jel i o njima tako mislis ????

Name

Лија

30.05.2016 16:28

У мом мјесту локални хоџа је Србин. Звање хоџе је стекао у бившој држави у вријеме усмјереног образовањња.

ODGOVORITE
Name

SPC

31.05.2016 10:59

Sve do 1933. godine u Srbiji ste se mogli izjasniti kao Srbin Islamske vjeroispovijesti. Te godine Sveti arhijerejski sabor Srpske pravolsvne crkve zbranio je ovakvo izjašnjavanje, tako da je srpstvo poistovjećeno sa Pravoslavljem, dakle, ako ste Srbin možete se izjasniti samo kao Pravoslavac i nikako drugačije. Po meni ovo je velika greška, SPC.

Name

hahaha

31.05.2016 12:39

A kažu Šešelj laže

Name

Рашка

30.05.2016 16:32

Ни први ни последњи србин поисламичен.

ODGOVORITE
Name

Hm

30.05.2016 17:00

Trebao se iz Indije preselti u Pakistan a ne vraćati u Srbiju. Sve to što radi, radi za dobru lovu. Nije prvi srbin koji se prodao. Ostalo je šuplja priča.

ODGOVORITE
Name

Stanovnik planete

30.05.2016 17:29

Zasto je trebao da ide za Pakistan? Zar nema pravo izbora gdje ce da živi? I kako navodiš vodu na taj mlin, zar izbor vjere nije licna stvar? Kuku nama svima dok takvi kao ti postoje druze. Nemam nista ni protiv cobana a odgovor na tvoj čobanski komentar je i dokaz za to.

Name

ja

30.05.2016 17:58

Kako si jadan a kakav si pan-glu. lele

Name

Mikica

30.05.2016 19:17

Vidi kako promislja gospodin Hm, vjerni glasac i podrzavalac mafijaske vlasti. Pritom siromasan i materijalno i umno.

Name

Hm

31.05.2016 06:57

Uporni ste , baš.

Name

Tokmak

30.05.2016 17:27

Covjek je i dalje ostao Srbin samo sto je za religiju izabrao Islam. Ja tu nevidim problem,sve su to nasi ljudi.

ODGOVORITE
Name

re

30.05.2016 17:47

Baš si tokmak

Name

Tokmak

30.05.2016 20:23

Malo radikalizma nije na odmet.

Name

Crni

30.05.2016 17:58

Ovo nije nikakvo ponižavanje vjere i naroda netreba se nitko osjećati loše u ovome svaki čovjek ima pravo na svoj život kako on hoće kao bilo kakav vijernik ili nevjernik trba da voli i poštuje druge kao i svoje nerazumjem žašto je danas teško biti čovjek

ODGOVORITE
Name

Re:

30.05.2016 18:30

Данас је најтеже бити писмен, жив ми ти!

Name

judge dredd

30.05.2016 21:54

Gdje su u ljudima granice? Nema u čovjeku ni vlaha ni turčina, postoji samo golema bijeda i nevolja, jednako i vlaška i turska... Vodimo ljubav, a ne rat...

ODGOVORITE
Name

Psihicke smetnje

30.05.2016 23:28

Morao se istaci u necem. Nista vise. Da je pokusao u pravoslavlju bio bi jedann od mnogih. Da postane Jevrejin trebaju 4 godine. Poslije je sve islo po inerciji. Mjesto je dobio da pokaze kako bi mogli zavrsiti. Otac mu je morao biti Albanac.

ODGOVORITE
Name

Tetka Ružica Sokić - njoj u čast

31.05.2016 07:31

Abdulah Numan novi srbijanski muftija. Ima pravo na nasljedsvo Rožice Sokić. To je zemljište ispod zgrade "Karingtonka u B.Luci". Tu živi i bivši gradonačelnik.Ružica Sokić je umrla i prijećeno joj je za tu imovinu i nije naslijedila i nije obeštećena.Abdulah Numan novi srbijanski muftija ima pravo nasljedstva u smislu drugog i trćeg naslednog reda....Umjesto Ferhadija Sokolović Ferhada- paše. Abdulahdija "Karingtonka" Ivana Trifunovića - muftije. J...ga...tako nekako, nij ni meni drago, ali nemojte svoje ostavljati bez onoga što su zaslužili- Grijota je to i Božija sila je rijetka, ali nepodmitljiva......Pozdrav narodu....

ODGOVORITE
Name

lazar

31.05.2016 15:29

Vratija se mufti ne zna gdje je bija i sta je pija svratio na prasecinu,...

ODGOVORITE
Name

Јелена

01.06.2016 04:13

Тако то бива са децом која расту у фамилији која има гене за уметност, а неслога између родитеља влада, Даљи сценарио је познат у виду развода, дете које пати и осећа да је невољено, незаштићено, и када дође у најосетљивије доба хвата се као удављеник за сламку за било који сурогат родитељске љубави. То је та ,,филозофска истина" која се тражи. и како то да ,,истина" постоји само у Индији! Јадни Иван Трифуновић да је сео и добро размислио и упитао себе чиме ја то себе обмамљујем, зар није било лакше отићи у Бајракли џамију него потуцати се по свету да би се упецао у ђавољу мрежу која му је понудила оно што никада није имао заштиту и љубав мајке и оца за само дест рупија како он рече. Али свако има и носи свој крст, крст његових родитеља је дефинитивно један Абдуллах из Индије. Сви ми учимо, али ,,Абдуллах Нуман из Индије" је бесцена лекција многим родитељима.

ODGOVORITE