Род заувијек задужили

Служењем парастоса и полагањем венаца и цвећа на централно спомен-обележје палим борцима, у Угљевику су обележене 24 године од формирања Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

Република Српска 29.05.2016 | 15:45
Род заувијек задужили

Председник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић истакао је да је кроз 1. Мајевичку бригаду ВРС прошло више од 3000 бораца од којих је 301 погинуо, а 648 рањено. Ова јединица одликована је највећим одликовањем - Орденом Немањића.

Ратни командант 1. Мајевичке бригаде /ВРС/ пуковник у пензији Душан Танацковић посебно је поносан "јер ниједан борац ове бригаде није оптужен за ратне злочине, нити пред домаћин, нити пред страним судовима".

"Најдуже сам био командант 1. Мајевичке бригаде која је прошла тежак пут кроз рат, а нажалост многи од људи који су изнели терет рата нису више живи, многи су и од последица рата преминули. Зато смо овде да их спомињемо и да његујемо сећање на њих. Поносан сам на све припаднике ове бригаде, јер су то били домаћини и родољуби, честити борци који су бранили своја огњишта и донели су слободу", рекао је Танацковић.

У оквиру овогодишње свечаности расписан је конкурс за литерарне радове у рангу основних школа о теми „Рат на Мајевици из очевих прича“ и у рангу средње школе о теми „О теби пишем, војниче с Мајевице“.

Аутори награђених литерарних радова из Основних школа су: Саша Рикић - Основна школа „Вук Караџић“ (Доње Забрђе), Душан Јовичић - Основна школа „Алекса Шантић“ (Угљевик), Ведрана Симић - Основна школа „Филип Вишњић“ (Доња Трнова), а најбоља из конкуренције срдњих школа је Јелена Анђић ученица Гимназије из Угљевика.

Након служења помен-парастоса у угљевичком Центру за културу одржана је свечана академија посвећена 1. Мајевичкој бригади.

(БН телевизија/В.Митрић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

29.05.2016 20:12

СРБи са Мајевице јесу својом јуначким борбом за СПАС и васкрс СРБства наш мученички СРБски народ задужити као и сви други СРБски борци за Крст часни и Слободу златну, али нека сваки СРБин упита самог себе колико се он следећу СРБство: Православље и Светосавље као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота својим јуначким прецима одужио!

ОДГОВОРИТЕ