Rod zauvijek zadužili

Služenjem parastosa i polaganjem venaca i cveća na centralno spomen-obeležje palim borcima, u Ugljeviku su obeležene 24 godine od formiranja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 29.05.2016 | 15:45
Rod zauvijek zadužili

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković istakao je da je kroz 1. Majevičku brigadu VRS prošlo više od 3000 boraca od kojih je 301 poginuo, a 648 ranjeno. Ova jedinica odlikovana je najvećim odlikovanjem - Ordenom Nemanjića.

Ratni komandant 1. Majevičke brigade /VRS/ pukovnik u penziji Dušan Tanacković posebno je ponosan "jer nijedan borac ove brigade nije optužen za ratne zločine, niti pred domaćin, niti pred stranim sudovima".

"Najduže sam bio komandant 1. Majevičke brigade koja je prošla težak put kroz rat, a nažalost mnogi od ljudi koji su izneli teret rata nisu više živi, mnogi su i od posledica rata preminuli. Zato smo ovde da ih spominjemo i da njegujemo sećanje na njih. Ponosan sam na sve pripadnike ove brigade, jer su to bili domaćini i rodoljubi, čestiti borci koji su branili svoja ognjišta i doneli su slobodu", rekao je Tanacković.

U okviru ovogodišnje svečanosti raspisan je konkurs za literarne radove u rangu osnovnih škola o temi „Rat na Majevici iz očevih priča“ i u rangu srednje škole o temi „O tebi pišem, vojniče s Majevice“.

Autori nagrađenih literarnih radova iz Osnovnih škola su: Saša Rikić - Osnovna škola „Vuk Karadžić“ (Donje Zabrđe), Dušan Jovičić - Osnovna škola „Aleksa Šantić“ (Ugljevik), Vedrana Simić - Osnovna škola „Filip Višnjić“ (Donja Trnova), a najbolja iz konkurencije srdnjih škola je Jelena Anđić učenica Gimnazije iz Ugljevika.

Nakon služenja pomen-parastosa u ugljevičkom Centru za kulturu održana je svečana akademija posvećena 1. Majevičkoj brigadi.

(BN televizija/V.Mitrić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

29.05.2016 20:12

СРБи са Мајевице јесу својом јуначким борбом за СПАС и васкрс СРБства наш мученички СРБски народ задужити као и сви други СРБски борци за Крст часни и Слободу златну, али нека сваки СРБин упита самог себе колико се он следећу СРБство: Православље и Светосавље као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота својим јуначким прецима одужио!

ODGOVORITE