Односи зависе од Николића и Изетбеговића

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће сусрети на високом нивоу у оквиру процеса Брдо-Бриони помоћи да се изгладе односи у региону, који су поприлично затегнути.

Република Српска 28.05.2016 | 17:03
Односи зависе од Николића и Изетбеговића

"Добро је да се сусрет на високом нивоу у оквиру процеса Брдо-Бриони дешава у Сарајеву зато што су односи у региону мало затегнути, а ту прије свега мислим на односе између Србије и Хрватске", рекао је Иванић у интервјуу за Анадолију.

Он је увјерење да ће управо овај механизам бити најлакши начин да предсједници Србије Томислав Николић и Хрватске Колинда Грабар Китаровић сједну и у Сарајеву, покушају да те односе уведу у нормалније токове.

"То је интерес и Босне и Херцеговине, јер добри односи у региону су битан предуслов наших унутрашњих добрих односа. Надам се да ће један од кључних ефеката састанка у оквиру процеса Брдо-Бриони бити подршка европском путу свих ових земаља, али посебно и мало конкретније смиривање тензија на тој релацији Србија - Хрватска", истакао је Иванић.

Српски члан Предсједништва БиХ је оцијенио да је врло добро што се иницијатива Брдо - Бриони десила, наглашавајући да је то једна од ријетких регионалних иницијатива која је дошла из региона, односно није наметнута са стране, него је идеја прије свега двије земље које су чланице ЕУ. Ту прије свега Иванић мисли на Словенију и Хрватску која је снажно подржана од озбиљних, утицајних земаља чланица ЕУ у оквиру чега су присутни Француска и Њемачка.

"Мислим да се захваљујући идеји Брдо - Бриони Њемачка поново вратила на простор БиХ и Балкана. Захваљујући томе, имали смо прошле године посјету њемачке канцеларке Ангеле Меркел, као што ћемо ми крајем јуна из Предсједништва БиХ бити у посјети Берлину. Добро је да се иницијатива догађа, добро је да је наше власништво, да смо сви скупа сами из региона унутар тога и добро је да се сада одвија у Сарајеву. Интереси БиХ су добри односи у региону. Ми са добрим односима имамо заиста предуслове да онда наши унутрашњи односи буду добри. Лоши односи у региону стварају тензије, а тензије онда производе пуно веће негативне ефекте код нас", оцјењује Иванић.

Иванић истиче да заједничка порука која се очекује из Сарајева са окупљања високих званичника у оквиру процеса Брдо - Бриони, треба да буде спремност добре сарадње и порука Бриселу да укључивање овога дијела свијета неће компликовати ионако компликоване односе у ЕУ.

"Требамо поручити да ћемо бити коректан партнер, да ћемо бити добар партнер и да ћемо знати искористити своју прилику. То морамо доказати својим, прво добрим унутрашњим односима, а онда и односима у региону. Ако то будемо направили са скуповима овог типа мислим да ће то онда бити највећа корист. Од овог скупа не треба очекивати неке конкретне инфраструктурне резултате, за то су друге институције надлежне, прије свега владе, односно Савјет министара у случају БиХ. И не би требало улазити у ту врсту очекивања. Али, политички амбијент је превасходно одговорност кључних политичких личности, то су предсједници. Политичка перцепција, имиџ региона и сваке од земаља појединачно, то је оно што је наша највећа одговорност", поручио је Иванић уочи сусрета високих званичника региона на скупу у Сарајеву у оквиру процеса Брдо - Бриони.

На питање да ли се на састанку у Сарајеву чланови Предсједништва БиХ искористити присуство предсједника Србије Томислава Николића како би се разговарало о унапређењу односа између БиХ и Србије, односно анулирању дисонантних тонова у протеклом периоду између Сарајева и Београда Иванић је закључио да "мисли да то у овом конкретном случају није реално".

"Једно је дипломатски посматрано мултилатерални састанак као што је овај у оквиру процеса Брдо-Бриони. Ми ћемо искористити прилику да поразговарамо, али ипак, остаје чињеница која подразумијева неку врсту нужног искорака, посебно са стране БиХ. Подсјетићу, посјета предсједника Николића отказана је прошле године због Насера Орића. Орић је у међувремену завршио на оптуженичкој клупи у БиХ. Показало се да је то било потпуна глупост, јер мислим да није у питању човјек због кога је требало одгодити посјету предсједника сусједне земље. Мислим да је посебно одговорност на предсједавајућем Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу и предсједнику Србије Томиславу Николићу да њих двојица, пошто је ту и био проблем, попеглају те релације и односе и да се деси посјета. Мислим да би било јако битно да до те посјете Томислава Николића дође. Није добро да до посјете не дође у овом мандату, али превасходну одговорност за то са наше стране ипак, има Изетбеговић јер ту је и био проблем", рекао је Иванић.

Он је нагласио да је као члан Предсједништва БиХ "од почетка мандата био велики заговорник европског пута и носио политичке ризике и без проблема их издржао јер је био потпуно увјерен у то".

"Мислим да смо посљедња два мјесеца ушли у једну врсту мало другачијег сценарија. Након апликације за чланство у ЕУ ствари су се као мало погоршале. Не мало него добрано. Није се успио ријешити Мостар. То је врло негативно прихваћено. Трају и бојим се да неће добро завршити сукоби око пописа становништва. Реторика која се дешава на јавној сцени, па и вјерских лидера, рјечник који се користи, нас враћа дубоко уназад. Мало је ту позитивних ствари. А, никада нису били бољи услови за позитивнији искорак, јер у Предсједништву БиХ су три јаке политичке личности које имају врло сложен и јак ауторитет. И ако ово Предсједништво БиХ не направи политичке компромисе ја онда мислим да ће дуги низ година бити јако пуно проблема. Ми смо ишли добро, генерални политички амбијент је био сасвим пристојан. Ствари су се у посљедње вријеме мало вратиле уназад. Ја мислим да ће то подразумијевати да ми једном као лидери озбиљно сједнемо и видимо како да их покушамо вратити у позитивном смјеру. Оно што ми се чини и упућује ме на то да, Бога ми, политички амбијент неће бити добар. А, у тим условима није онда реално очекивати да нас Европска Унија подржава више него амбијент који ми сами правимо", поручио је Иванић.

(Анадаолија/Независне новине)

(Фото: Анадолија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

балканска посла

28.05.2016 15:19

Овај сусрет је мени занимљивији и по томе сто це на њему бити и Хасим Таци, предсдсједник самопрогласеног Косова. А Србија и БиХ нису признали то Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

рисрта тракториста

28.05.2016 15:40

Ма моземо ми за Косово сто пута говорити да је саморогласено'. Питам се која дрзава није самопрогласена ?? Са друге стране, Косово је данас признало преко 100 других дрзава а цак и дрзава Србија под будним оком ЕУ преговара са тим Косовом које она јос сматра својом покрајином. , Замисли имас покрајину коју не контролисес својом војском или полицијом, покрајину у којој не вази ни један једини закон дрзаве Србије, а политицарима из Србије треба дозвола да удју на Косово

Name

Асад

28.05.2016 16:31

Све док је на власти Изедбеговиц никаква напредка неце бити. .Као и увијек једно ради друго прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слушајте ово:

28.05.2016 20:05

ВИ СТЕ СВИ!АМА СВИ:ТОТАЛНИ ЛУДАЦИ:ЗАШТО,ЕВО ЗАШТО.БРАК ПРЕД КОЛАПСОМ'НЕМАМУ СПАСА!НИТИ ЈЕДНА СОЦИАЛНА СЛУЖБА 'СУ НУЛА ВРЕДНОСТ [ПАРДОН 'У ПРАВУ СУ. ИЗЕТБЕГОВИЦ ИЊЕГОВИ СЛУГЕ ЖЕЛЕ ПРИСИЛНИ БРАК 'ЗА 2 ! МИЛ. СРБА. ИЗЕТБЕГОВИЦ" ВИСТЕ ВАНЗЕМАЉАЦ! 100%.

Name

yугословен

28.05.2016 20:57

Е МОЈ ДРУЗЕ ТИТО РАСТУРУРИЛИ YУГОСЛАВИЈУ И САД ПЛАЦУ ЗА ОСТАТКОМ

ОДГОВОРИТЕ