Odnosi zavise od Nikolića i Izetbegovića

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će susreti na visokom nivou u okviru procesa Brdo-Brioni pomoći da se izglade odnosi u regionu, koji su poprilično zategnuti.

Republika Srpska 28.05.2016 | 17:03
Odnosi zavise od Nikolića i Izetbegovića

"Dobro je da se susret na visokom nivou u okviru procesa Brdo-Brioni dešava u Sarajevu zato što su odnosi u regionu malo zategnuti, a tu prije svega mislim na odnose između Srbije i Hrvatske", rekao je Ivanić u intervjuu za Anadoliju.

On je uvjerenje da će upravo ovaj mehanizam biti najlakši način da predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sjednu i u Sarajevu, pokušaju da te odnose uvedu u normalnije tokove.

"To je interes i Bosne i Hercegovine, jer dobri odnosi u regionu su bitan preduslov naših unutrašnjih dobrih odnosa. Nadam se da će jedan od ključnih efekata sastanka u okviru procesa Brdo-Brioni biti podrška evropskom putu svih ovih zemalja, ali posebno i malo konkretnije smirivanje tenzija na toj relaciji Srbija - Hrvatska", istakao je Ivanić.

Srpski član Predsjedništva BiH je ocijenio da je vrlo dobro što se inicijativa Brdo - Brioni desila, naglašavajući da je to jedna od rijetkih regionalnih inicijativa koja je došla iz regiona, odnosno nije nametnuta sa strane, nego je ideja prije svega dvije zemlje koje su članice EU. Tu prije svega Ivanić misli na Sloveniju i Hrvatsku koja je snažno podržana od ozbiljnih, uticajnih zemalja članica EU u okviru čega su prisutni Francuska i Njemačka.

"Mislim da se zahvaljujući ideji Brdo - Brioni Njemačka ponovo vratila na prostor BiH i Balkana. Zahvaljujući tome, imali smo prošle godine posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel, kao što ćemo mi krajem juna iz Predsjedništva BiH biti u posjeti Berlinu. Dobro je da se inicijativa događa, dobro je da je naše vlasništvo, da smo svi skupa sami iz regiona unutar toga i dobro je da se sada odvija u Sarajevu. Interesi BiH su dobri odnosi u regionu. Mi sa dobrim odnosima imamo zaista preduslove da onda naši unutrašnji odnosi budu dobri. Loši odnosi u regionu stvaraju tenzije, a tenzije onda proizvode puno veće negativne efekte kod nas", ocjenjuje Ivanić.

Ivanić ističe da zajednička poruka koja se očekuje iz Sarajeva sa okupljanja visokih zvaničnika u okviru procesa Brdo - Brioni, treba da bude spremnost dobre saradnje i poruka Briselu da uključivanje ovoga dijela svijeta neće komplikovati ionako komplikovane odnose u EU.

"Trebamo poručiti da ćemo biti korektan partner, da ćemo biti dobar partner i da ćemo znati iskoristiti svoju priliku. To moramo dokazati svojim, prvo dobrim unutrašnjim odnosima, a onda i odnosima u regionu. Ako to budemo napravili sa skupovima ovog tipa mislim da će to onda biti najveća korist. Od ovog skupa ne treba očekivati neke konkretne infrastrukturne rezultate, za to su druge institucije nadležne, prije svega vlade, odnosno Savjet ministara u slučaju BiH. I ne bi trebalo ulaziti u tu vrstu očekivanja. Ali, politički ambijent je prevashodno odgovornost ključnih političkih ličnosti, to su predsjednici. Politička percepcija, imidž regiona i svake od zemalja pojedinačno, to je ono što je naša najveća odgovornost", poručio je Ivanić uoči susreta visokih zvaničnika regiona na skupu u Sarajevu u okviru procesa Brdo - Brioni.

Na pitanje da li se na sastanku u Sarajevu članovi Predsjedništva BiH iskoristiti prisustvo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kako bi se razgovaralo o unapređenju odnosa između BiH i Srbije, odnosno anuliranju disonantnih tonova u proteklom periodu između Sarajeva i Beograda Ivanić je zaključio da "misli da to u ovom konkretnom slučaju nije realno".

"Jedno je diplomatski posmatrano multilateralni sastanak kao što je ovaj u okviru procesa Brdo-Brioni. Mi ćemo iskoristiti priliku da porazgovaramo, ali ipak, ostaje činjenica koja podrazumijeva neku vrstu nužnog iskoraka, posebno sa strane BiH. Podsjetiću, posjeta predsjednika Nikolića otkazana je prošle godine zbog Nasera Orića. Orić je u međuvremenu završio na optuženičkoj klupi u BiH. Pokazalo se da je to bilo potpuna glupost, jer mislim da nije u pitanju čovjek zbog koga je trebalo odgoditi posjetu predsjednika susjedne zemlje. Mislim da je posebno odgovornost na predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da njih dvojica, pošto je tu i bio problem, popeglaju te relacije i odnose i da se desi posjeta. Mislim da bi bilo jako bitno da do te posjete Tomislava Nikolića dođe. Nije dobro da do posjete ne dođe u ovom mandatu, ali prevashodnu odgovornost za to sa naše strane ipak, ima Izetbegović jer tu je i bio problem", rekao je Ivanić.

On je naglasio da je kao član Predsjedništva BiH "od početka mandata bio veliki zagovornik evropskog puta i nosio političke rizike i bez problema ih izdržao jer je bio potpuno uvjeren u to".

"Mislim da smo posljednja dva mjeseca ušli u jednu vrstu malo drugačijeg scenarija. Nakon aplikacije za članstvo u EU stvari su se kao malo pogoršale. Ne malo nego dobrano. Nije se uspio riješiti Mostar. To je vrlo negativno prihvaćeno. Traju i bojim se da neće dobro završiti sukobi oko popisa stanovništva. Retorika koja se dešava na javnoj sceni, pa i vjerskih lidera, rječnik koji se koristi, nas vraća duboko unazad. Malo je tu pozitivnih stvari. A, nikada nisu bili bolji uslovi za pozitivniji iskorak, jer u Predsjedništvu BiH su tri jake političke ličnosti koje imaju vrlo složen i jak autoritet. I ako ovo Predsjedništvo BiH ne napravi političke kompromise ja onda mislim da će dugi niz godina biti jako puno problema. Mi smo išli dobro, generalni politički ambijent je bio sasvim pristojan. Stvari su se u posljednje vrijeme malo vratile unazad. Ja mislim da će to podrazumijevati da mi jednom kao lideri ozbiljno sjednemo i vidimo kako da ih pokušamo vratiti u pozitivnom smjeru. Ono što mi se čini i upućuje me na to da, Boga mi, politički ambijent neće biti dobar. A, u tim uslovima nije onda realno očekivati da nas Evropska Unija podržava više nego ambijent koji mi sami pravimo", poručio je Ivanić.

(Anadaolija/Nezavisne novine)

(Foto: Anadolija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

balkanska posla

28.05.2016 15:19

Ovaj susret je meni zanimljiviji i po tome sto ce na njemu biti i Hasim Taci, predsdsjednik samoproglasenog Kosova. A Srbija i BiH nisu priznali to Kosovo

ODGOVORITE
Name

risrta traktorista

28.05.2016 15:40

Ma mozemo mi za Kosovo sto puta govoriti da je samoroglaseno'. Pitam se koja drzava nije samoproglasena ?? Sa druge strane, Kosovo je danas priznalo preko 100 drugih drzava a cak i drzava Srbija pod budnim okom EU pregovara sa tim Kosovom koje ona jos smatra svojom pokrajinom. , Zamisli imas pokrajinu koju ne kontrolises svojom vojskom ili policijom, pokrajinu u kojoj ne vazi ni jedan jedini zakon drzave Srbije, a politicarima iz Srbije treba dozvola da udju na Kosovo

Name

Asad

28.05.2016 16:31

Sve dok je na vlasti Izedbegovic nikakva napredka nece biti. .Kao i uvijek jedno radi drugo prica.

ODGOVORITE
Name

slušajte ovo:

28.05.2016 20:05

VI STE SVI!AMA SVI:TOTALNI LUDACI:ZAŠTO,EVO ZAŠTO.BRAK PRED KOLAPSOM'NEMAMU SPASA!NITI JEDNA SOCIALNA SLUŽBA 'SU NULA VREDNOST [PARDON 'U PRAVU SU. IZETBEGOVIC INJEGOVI SLUGE ŽELE PRISILNI BRAK 'ZA 2 ! MIL. SRBA. IZETBEGOVIC" VISTE VANZEMALJAC! 100%.

Name

yugosloven

28.05.2016 20:57

E MOJ DRUZE TITO RASTURURILI YUGOSLAVIJU I SAD PLACU ZA OSTATKOM

ODGOVORITE