СЗО: Нема опасности од зика вируса, Игре у Рију ће ићи по плану!

Светска здравствена организација (СЗО) одбацила је позиве да се Олимпијске игре изместе у другу земљу или одгоде због епидемија вируса зика у Бразилу.

Остали спортови 02.06.2016 | 09:40
СЗО: Нема опасности од зика вируса, Игре у Рију ће ићи по плану!

Одговарајући на позиве више од 100 водећих светских научника, који су навели да би било неетички да се ОИ одрже по плану, СЗО је саопштила да одржавање Игара у Рију неће "значајније утицати на ширење" вируса зика, за којег се сматра да изазива тешке урођене дефекте код деце, пренео је Ројтерс.

"На основу тренутне процене вируса зика, који је присутан у готово 60 земаља света и 39 земаља Северне и Јужне Америке, нема опасности по јавно здравље која би оправдала одлагање или отказивање игара", наводи се у саопштењу СЗО.

Око 150 водећих светских стручњака за јавно здравље, медју којима и велики број биоетичара, навело је у писмо објављеном у петак на Интернету да је ризик од инфекције вирусом зика превелик да би ОИ могле безбедно да се одрже.

То писмо, у којем се позива да Олимпијске игре буду премештене на другу локацију или одложене, послато је генералној директорки СЗО Маргарет Чан.

"Непотребан је ризик кад 500.000 страних туриста из свих земаља света додју на ОИ, можда се заразе тим вирусом, а затим се врате у своје земље где вирус може да постане ендемски", стоји у писму.

СЗО је, међутим, одбацио те захтеве, наводећи да је Бразил "једна од готово 60 земаља и територија" у којима је откривен вирус зика и да људи и даље путују из једне у другу земљу из различитих разлога.

СЗО је раније позвала све труднице да не путују на подручја где је присутан вирус зика, укључујући Рио де Жанеиро, а свим другима саветује да се на све начине заштите од уједа комараца и да користе заштиту при сексуалним односима.

ОИ у Рију почињу 5. и трајаће до 21. августа, а Србија тренутно има 82 представника.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар