Допринос стварању стабилног региона

Учесници Регионалног молитвеног доручка у Београду, међу којима су и представници америчког и њемачког парламента, поручили су да пут до просперитета и нове будућности грађана и земаља Западног Балкана треба да води преко међусобног разумијевања, толеранције и договора.

Србија 28.05.2016 | 11:22
Допринос стварању стабилног региона

 

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изразио је навео да је овај скуп допринос приближавању региона и да БиХ има посебан интерес да са сусједима има веома добре односе.

"Сама та порука, како ми на српском кажемо - `љуби ближњег свога`, одосно порука блискости првима до себе, а то су наши сусједи, добра је за јачање повјерења међу нама", рекао је Црнадак.

Он је оцијенио да је списак учесника на скупу у Палати Србија говори у прилог томе да је регион, ипак, одлучио да има чврст курс помирења, више комуникације, дугорочне стабилности, мира и развоја, што је једини пут којим може да се иде.

Црнадак је навео да БиХ такав приступ жели више можда него ико други, због шароликости која у њој влада, гдје постоје Република Српска и Федерација БиХ, као и потреба да сви имају свој глас у БиХ - сва три конститутивна народа.

"Порука је да разумијемо колико је важно да његујемо регионалну сарадњу не само зато што нам је неко рекао него зато што заиста проистиче из нашег стварног живота и наших стварних потреба. Ми смо дио једног ширег простора који је некада живио заједно свој политички и економски живот, преживјели смо све што смо преживјели, велике изазове и велика страдања и заправо је нужда и потреба да се добро сарађује", рекла је премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

У раду скупа учествовали су и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и предсједник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић.

Потпредсједник Скупштине Србије Владимир Маринковић истакао је да је главни циљ скупа да се покушају заједнички изградити мостови међу народима и грађанима и кроз нову политику толеранције и помирења изградити нову будућност у интересу грађана региона.

Амерички конгресмен Роберт Адерхолд пренио је поздраве својих колега, чланова америчког Конгреса и подсјетио да је тема скупа скупа у Београду "Љуби ближњег свог", што су биле и ријечи Исуса Христа.

Регионални молитвени доручак окупио је више од 200 гостију из свијета и региона, међу којима су и представници америчког конгреса њемачког Бундестага, парламентарци из Аустрије и представници земаља у региону.

БН телевизија

Фото: Тањуг

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

28.05.2016 13:58

Послије рата сви генерали! Ко ће да одговара за злочине над Православним СРБима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

28.05.2016 22:28

Стета силних пара које се бацају на ове ликове. Не вријефе доруцка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

29.05.2016 07:01

Гаде ми се ови ликови.

ОДГОВОРИТЕ