Doprinos stvaranju stabilnog regiona

Učesnici Regionalnog molitvenog doručka u Beogradu, među kojima su i predstavnici američkog i njemačkog parlamenta, poručili su da put do prosperiteta i nove budućnosti građana i zemalja Zapadnog Balkana treba da vodi preko međusobnog razumijevanja, tolerancije i dogovora.

Srbija 28.05.2016 | 11:22
Doprinos stvaranju stabilnog regiona

 

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je naveo da je ovaj skup doprinos približavanju regiona i da BiH ima poseban interes da sa susjedima ima veoma dobre odnose.

"Sama ta poruka, kako mi na srpskom kažemo - `ljubi bližnjeg svoga`, odosno poruka bliskosti prvima do sebe, a to su naši susjedi, dobra je za jačanje povjerenja među nama", rekao je Crnadak.

On je ocijenio da je spisak učesnika na skupu u Palati Srbija govori u prilog tome da je region, ipak, odlučio da ima čvrst kurs pomirenja, više komunikacije, dugoročne stabilnosti, mira i razvoja, što je jedini put kojim može da se ide.

Crnadak je naveo da BiH takav pristup želi više možda nego iko drugi, zbog šarolikosti koja u njoj vlada, gdje postoje Republika Srpska i Federacija BiH, kao i potreba da svi imaju svoj glas u BiH - sva tri konstitutivna naroda.

"Poruka je da razumijemo koliko je važno da njegujemo regionalnu saradnju ne samo zato što nam je neko rekao nego zato što zaista proističe iz našeg stvarnog života i naših stvarnih potreba. Mi smo dio jednog šireg prostora koji je nekada živio zajedno svoj politički i ekonomski život, preživjeli smo sve što smo preživjeli, velike izazove i velika stradanja i zapravo je nužda i potreba da se dobro sarađuje", rekla je premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

U radu skupa učestvovali su i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović.

Potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković istakao je da je glavni cilj skupa da se pokušaju zajednički izgraditi mostovi među narodima i građanima i kroz novu politiku tolerancije i pomirenja izgraditi novu budućnost u interesu građana regiona.

Američki kongresmen Robert Aderhold prenio je pozdrave svojih kolega, članova američkog Kongresa i podsjetio da je tema skupa skupa u Beogradu "Ljubi bližnjeg svog", što su bile i riječi Isusa Hrista.

Regionalni molitveni doručak okupio je više od 200 gostiju iz svijeta i regiona, među kojima su i predstavnici američkog kongresa njemačkog Bundestaga, parlamentarci iz Austrije i predstavnici zemalja u regionu.

BN televizija

Foto: Tanjug

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

28.05.2016 13:58

Послије рата сви генерали! Ко ће да одговара за злочине над Православним СРБима?

ODGOVORITE
Name

Cezar

28.05.2016 22:28

Steta silnih para koje se bacaju na ove likove. Ne vrijefe dorucka.

ODGOVORITE
Name

Hm

29.05.2016 07:01

Gade mi se ovi likovi.

ODGOVORITE