Упозорење: ''Исламска држава'' држи ЕУРО на нишану!

Ханс-Јерг Масен каже да немачка служба безбедности има сазнања да такозвана Исламска држава "држи на оку" Европско првенство у фудбалу.

Фудбал 02.06.2016 | 12:00
Упозорење: ''Исламска држава'' држи ЕУРО на нишану!

Месец дана фудбала широм Француске, милиони навијача на улицама и на све то чувени Тур Д'Франс широм те земље, која је у последње време често била мета терористичких напада, а неки су били фатални.

Французи и не само Французи забринути су за безбедност уочи почетка ЕУРО 2016 турнира, који ће у њихово окружење довести велики број навијача са свих делова Европе, али – претпоставка је – и нови таласт исламских фундаменталиста.

О овоме отворено је говорио један од првих људи немачке службе безбедности. После информација до којих је дошла његова служба, Ханс-Јерг Масен, шеф одељења заштите конститутивности Немачке, изјавио је:

"Знамо да ИСИС има на оку Европско првенство у фудбалу", преноси "Рхеинисцхе Пост".

Немци су потврду својих сумњи добили у размени података са колегама из Француске. Масен је открио да је "један француски тајни агент дошао до сазнања да ИСИС планира бомбашке нападе на местима на којима ће се окупљати велике групе људи", преноси агенција "Реутерс".

Прошле године у терористичким нападима иза којих су махом стајали припадници такозване Исламске Државе, страдало је 130 људи, а трагедије су се догађале у кафићима, баровима, фудбалском стадиону, музичким концертима, позоришним двоаранама.

ЕУРО 2016 почиње 10. јуна, и трајаће месец дана у укупно десет француских градова.

Масен каже да не постоје конкретни подаци о томе да је неки напад увелико испланиран, али тврди да тајни агенти европских служби безбедности бележе "прилично много буке у позадини", као и "већи број индикација", које наговештавају нове нападе.

Наводно, пресретани су разговори припадника ИСИС, Ал-Каиде, као и њених блиских сарадника, сиријског Нусра Фронта, у којима се препознају поруке чланству да се изведу напади на западне циљеве.

Французи очекују око два и по милиона навијача на 51 утакмици. Ове године први пут на титулу европског шампиона бориће се 24 репрезентације.

Замишљено је да у свим већим градовима буду постављене "зоне за навијаче", на централним трговима, где ће утакмице бити емитоване уживо на великим видео бимовима.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар