Upozorenje: ''Islamska država'' drži EURO na nišanu!

Hans-Jerg Masen kaže da nemačka služba bezbednosti ima saznanja da takozvana Islamska država "drži na oku" Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Fudbal 02.06.2016 | 12:00
Upozorenje: ''Islamska država'' drži EURO na nišanu!

Mesec dana fudbala širom Francuske, milioni navijača na ulicama i na sve to čuveni Tur D'Frans širom te zemlje, koja je u poslednje vreme često bila meta terorističkih napada, a neki su bili fatalni.

Francuzi i ne samo Francuzi zabrinuti su za bezbednost uoči početka EURO 2016 turnira, koji će u njihovo okruženje dovesti veliki broj navijača sa svih delova Evrope, ali – pretpostavka je – i novi talast islamskih fundamentalista.

O ovome otvoreno je govorio jedan od prvih ljudi nemačke službe bezbednosti. Posle informacija do kojih je došla njegova služba, Hans-Jerg Masen, šef odeljenja zaštite konstitutivnosti Nemačke, izjavio je:

"Znamo da ISIS ima na oku Evropsko prvenstvo u fudbalu", prenosi "Rheinische Post".

Nemci su potvrdu svojih sumnji dobili u razmeni podataka sa kolegama iz Francuske. Masen je otkrio da je "jedan francuski tajni agent došao do saznanja da ISIS planira bombaške napade na mestima na kojima će se okupljati velike grupe ljudi", prenosi agencija "Reuters".

Prošle godine u terorističkim napadima iza kojih su mahom stajali pripadnici takozvane Islamske Države, stradalo je 130 ljudi, a tragedije su se događale u kafićima, barovima, fudbalskom stadionu, muzičkim koncertima, pozorišnim dvoaranama.

EURO 2016 počinje 10. juna, i trajaće mesec dana u ukupno deset francuskih gradova.

Masen kaže da ne postoje konkretni podaci o tome da je neki napad uveliko isplaniran, ali tvrdi da tajni agenti evropskih službi bezbednosti beleže "prilično mnogo buke u pozadini", kao i "veći broj indikacija", koje nagoveštavaju nove napade.

Navodno, presretani su razgovori pripadnika ISIS, Al-Kaide, kao i njenih bliskih saradnika, sirijskog Nusra Fronta, u kojima se prepoznaju poruke članstvu da se izvedu napadi na zapadne ciljeve.

Francuzi očekuju oko dva i po miliona navijača na 51 utakmici. Ove godine prvi put na titulu evropskog šampiona boriće se 24 reprezentacije.

Zamišljeno je da u svim većim gradovima budu postavljene "zone za navijače", na centralnim trgovima, gde će utakmice biti emitovane uživo na velikim video bimovima.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar