Лозница: Сјећање на владику Валеријана

Град Лозница и Епархија шабачка обележиће наредних седмица, разним манифестацијама велики јубилеј - 40 година од смрти владике Валеријана (Стефановић), родом из Варош Лешнице, код Лознице. Јадранина, који је био први епископ шумадијски, који је на тој дужности био од 1947. до 1976. године, када је умро и сахрањен у порти Саборне цркве у Крагујевцу.

Србија 27.05.2016 | 13:10
Лозница: Сјећање на владику Валеријана

Пореклом из побожне куће и фамилије, Валеријан је, показао снагу у вери, жељу за учењем, па је поред Основне школе коју је похађао делом у Лешници, а делом у Шапцу, завршио Богословију у Београду и Богословски факултет у главом граду Србије.

"Владика Валеријан је последњи владика, који је изабран, а чији је избор, после хиротонисања 26. јануара 1941. године, потврдио краљ", прича протођакон др Љубомир Ранковић из Епархије шабачке, који је имао част и да служи, као јако млад, са тим архијерејом СПЦ, рођеним Јадранином.

"Увек ме је, кад бисмо се сретали у Патријаршији, питао како је у завичају, интересаовао се за многе детаље, за људе, њихове (не)прилике и све их од срца поздрављао."

Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, каже да је и сам поносан што је из краја владике Валеријана за кога епископ шабачки Лаврентије каже да је био "предиван духовник, архијереј, интелектуалац и господин, носећи из родног краја све оно најбоље, попут Јована Цвијића и Вука Караџића".

Петровић каже да ће централно обележавање великог јубилеја, као велики црквени народни сабор, бити 12 јула, на Петровдан, на славу лешничке цркве.

Челник Лознице замолио је црквене власти да буде домаћин те славе и светковине, зашто му је, одмах, стигао благослов из епархије шабачке.

Шабачки "Глас Цркве" ће, до тада, одштампати књигу о владики Вареријану, са мноштвом занимљивих детаља о њему, али и времену у ком је живео кроз које је заједно са својим народом, од делања на збрињавању избеглица током рата до рада на "њиви Господњој" у епархији шумадијској, коју је утемељио у срцу Србије као једно од највећих чеда славног и легендарног Јадра, рођеног у подножју Цера, уз саму Дрину и недалеко од Гучева и Мајевице, на левој обали Дрине.

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар