Loznica: Sjećanje na vladiku Valerijana

Grad Loznica i Eparhija šabačka obeležiće narednih sedmica, raznim manifestacijama veliki jubilej - 40 godina od smrti vladike Valerijana (Stefanović), rodom iz Varoš Lešnice, kod Loznice. Jadranina, koji je bio prvi episkop šumadijski, koji je na toj dužnosti bio od 1947. do 1976. godine, kada je umro i sahranjen u porti Saborne crkve u Kragujevcu.

Srbija 27.05.2016 | 13:10
Loznica: Sjećanje na vladiku Valerijana

Poreklom iz pobožne kuće i familije, Valerijan je, pokazao snagu u veri, želju za učenjem, pa je pored Osnovne škole koju je pohađao delom u Lešnici, a delom u Šapcu, završio Bogosloviju u Beogradu i Bogoslovski fakultet u glavom gradu Srbije.

"Vladika Valerijan je poslednji vladika, koji je izabran, a čiji je izbor, posle hirotonisanja 26. januara 1941. godine, potvrdio kralj", priča protođakon dr Ljubomir Ranković iz Eparhije šabačke, koji je imao čast i da služi, kao jako mlad, sa tim arhijerejom SPC, rođenim Jadraninom.

"Uvek me je, kad bismo se sretali u Patrijaršiji, pitao kako je u zavičaju, interesaovao se za mnoge detalje, za ljude, njihove (ne)prilike i sve ih od srca pozdravljao."

Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, kaže da je i sam ponosan što je iz kraja vladike Valerijana za koga episkop šabački Lavrentije kaže da je bio "predivan duhovnik, arhijerej, intelektualac i gospodin, noseći iz rodnog kraja sve ono najbolje, poput Jovana Cvijića i Vuka Karadžića".

Petrović kaže da će centralno obeležavanje velikog jubileja, kao veliki crkveni narodni sabor, biti 12 jula, na Petrovdan, na slavu lešničke crkve.

Čelnik Loznice zamolio je crkvene vlasti da bude domaćin te slave i svetkovine, zašto mu je, odmah, stigao blagoslov iz eparhije šabačke.

Šabački "Glas Crkve" će, do tada, odštampati knjigu o vladiki Varerijanu, sa mnoštvom zanimljivih detalja o njemu, ali i vremenu u kom je živeo kroz koje je zajedno sa svojim narodom, od delanja na zbrinjavanju izbeglica tokom rata do rada na "njivi Gospodnjoj" u eparhiji šumadijskoj, koju je utemeljio u srcu Srbije kao jedno od najvećih čeda slavnog i legendarnog Jadra, rođenog u podnožju Cera, uz samu Drinu i nedaleko od Gučeva i Majevice, na levoj obali Drine.

BN televizija(V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar