Грци одушевљени очекују Путина

Становници Свете Горе Атонске с нестрпљењем очекују посјету предсједника Русије Владимира Путина и "завиде Русима што имају таквог шефа државе".

Свијет 27.05.2016 | 12:50
Грци одушевљени очекују Путина

Ходочашће предсједника Русије Владимира Путина на Атос очекује се сутра, 28. маја.

Ова посјета изазвала је занимање монаха Аутономне монашке државе Свете Горе, становника градова повезаних са Атосом, те ходочасника.

"Очекујемо Путинову посјету. Вољели бисмо да је он наш предсједник. Јако га поштујемо и завидимо Русима", каже Стеилос, власник мале трговине са иконама и књигама о Светој Гори у Уранополису, преносе руски портали.

Иако руски предсједник и патријарх Кирил неће посјетити Уранополис, за становнике овога градића њихов долазак је прави празник.

За Путинов долазак посебно су заинтересовани ходочасници - свакодневно долазе десетине вјерника.

"Путин је наше спасење!", рекао је један од грчких ходочасника који је дошао из Истанбула.

Он објашњава да је у групи од 29 људи био присиљен, прије неколико деценија, да напусти Истанбул, који се на грчком и даље зове Константинополис.

"Сви ми се дружимо, виђамо се. Ја сам отишао 1954. године. Некад је у том граду било 200 хиљада Грка, а сада их има само 2.500", каже други ходочасник из те групе.

Путин ће се заједно с предсједником Грчке Прокописом Павлопулосом сусрести са Светим Кинотом, тијелом управе Свете Горе Атонске, који чине представници свих 20 светогорских манастира.

Затим ће посјетити Храм Пресвете Богородице, а заједно са руским патријархом Кирилом присуствоваће и церемонији обиљежавања јубилеја руског монаштва на Атосу.

Поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил на Светој Гори ће боравити од 27. до 29. маја. 

Извор: Агенције

 

Коментари / 0

Оставите коментар