Ко су становници БиХ, а ко становници ЕУ?

"Усвајање програма обраде података пописа важан је корак за БиХ, изјавио је данас у Сарајеву предсједавајући ИМО-а, Међународне посматрачке операције за попис становништва и домаћинстава у БиХ Пиетер Евераерс и изразио наду да ће основни подаци пописа бити објављени до 1. јула ове године, а остали сукцесивно до краја године.

Босна и Херцеговина 26.05.2016 | 20:40
Ко су становници БиХ, а ко становници ЕУ?

"Усвојена методологија обраде резултата пописа у складу је са препорукама ИМО тима, укључујући и препоруку за утврђивање статуса резидентног становника", истакао је Евераерс на прес-конференицији у Сарајеву. На наше питање како се у земљама Европске уније одређује статус резидентног, односно сталног становника, одговара:

"Статус резидента у Европској унији регулише се питањем - Гдје сте живјели у протеклих 12 мјесеци, односно у којој земљи живите и да ли планирате ту да останете у наредних 12 мјесеци?"

Било би интересантно провјерити како су на ова питања и одговорили држављани БиХ за које се сада инсистира да буду резидентни становници у БиХ, а који годинама, па и деценијама живе у земљама Европске уније. Међутим, то су тајни подаци, а представници Европске уније упозоравају и да резултати пописа у БиХ морају бити тајни све до њихове коначне објаве. То, призанају и они, сада није случај, па се већ годинама спекулише колико има припадника којег народа у БиХ, а за Европску унију је3 то небитно.

Специјални представник Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк каже: "Што се тиче Европске уније нама је важно да знамо колико људи живи у овој земљи, гдје живе, чиме се баве, који је њихов породични статус, колико имају година?"

Сви ови подаци који су важни за Европску унију, али наравно и за БиХ, а ако се обраде по садашњем плану, биће објављени са статистичком грешком од 10%. То је за статистику недопустиво одступање, а може бити и проблем у изради економских и социјалних политика. Огромна је разлика да ли у земљи има 20% или 30% социјално угроженог становништва, да ли нас је незапослено 40% или 50% или да ли је стамбено незбринуто 30% или 40% станивништва.

Из међународног тима не желе да коментаришу ове чињенице, али поручују да су након састанка са представницима ентитетских завода и Агенције БиХ увјерени да ће све бити ријешено. "Завод за статистику Републике Српске остаје да сарађује у наредним фазама. Они су то јасно потврдили на данашњем састанку", тврди Пиетер Евераерс, предсједавајући ИМО тима, и поручује да објаву првих, основних резултата пописа очекује до почетка јула, а потпуне податке до краја године.

То је евидентно кршење важећег закона, јер би сви резултати требало да буду објављени до 1.јула ове године. Међутим, ИМО тим не жели то да коментарише као ни могућност да Завод за статистику Републике Српске самостално објави резултате пописа за Републику Српску.

БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

пљуска

26.05.2016 19:15

Дете доби по усима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

26.05.2016 19:48

Људи, ми смо банкрот. Са или без пописа, са или без резидентних или нерезидентних Празна кеса....Халооооооо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цх

26.05.2016 19:52

А како да знам дал цу остати јос 12 мијесеци у другој земљи кад сам на црно овдје?Вец 8 мијесеци радим на црно.Којем стаду ја припадам.?Остајем овдје док ме не ухвате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

26.05.2016 20:30

Који смо дивљаци,треба неко да нас натјера да се бројимо као стока.Волова има оволико,крава онолико,свиња превисе а људи понајмање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

27.05.2016 02:35

Бане, висе него одлицан коментар.

Name

миланмикац

27.05.2016 10:52

Ма, моотка. Како су они само слозни, уједњени у намјер да све продје регуларно.. Прпа, брале! Чим се неко из ЕУ накасље, ови наси по принципу "Ја оком-ти скоком"...

ОДГОВОРИТЕ