Ko su stanovnici BiH, a ko stanovnici EU?

"Usvajanje programa obrade podataka popisa važan je korak za BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući IMO-a, Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava u BiH Pieter Everaers i izrazio nadu da će osnovni podaci popisa biti objavljeni do 1. jula ove godine, a ostali sukcesivno do kraja godine.

Bosna i Hercegovina 26.05.2016 | 20:40
Ko su stanovnici BiH, a ko stanovnici EU?

"Usvojena metodologija obrade rezultata popisa u skladu je sa preporukama IMO tima, uključujući i preporuku za utvrđivanje statusa rezidentnog stanovnika", istakao je Everaers na pres-konfereniciji u Sarajevu. Na naše pitanje kako se u zemljama Evropske unije određuje status rezidentnog, odnosno stalnog stanovnika, odgovara:

"Status rezidenta u Evropskoj uniji reguliše se pitanjem - Gdje ste živjeli u proteklih 12 mjeseci, odnosno u kojoj zemlji živite i da li planirate tu da ostanete u narednih 12 mjeseci?"

Bilo bi interesantno provjeriti kako su na ova pitanja i odgovorili državljani BiH za koje se sada insistira da budu rezidentni stanovnici u BiH, a koji godinama, pa i decenijama žive u zemljama Evropske unije. Međutim, to su tajni podaci, a predstavnici Evropske unije upozoravaju i da rezultati popisa u BiH moraju biti tajni sve do njihove konačne objave. To, prizanaju i oni, sada nije slučaj, pa se već godinama spekuliše koliko ima pripadnika kojeg naroda u BiH, a za Evropsku uniju je3 to nebitno.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark kaže: "Što se tiče Evropske unije nama je važno da znamo koliko ljudi živi u ovoj zemlji, gdje žive, čime se bave, koji je njihov porodični status, koliko imaju godina?"

Svi ovi podaci koji su važni za Evropsku uniju, ali naravno i za BiH, a ako se obrade po sadašnjem planu, biće objavljeni sa statističkom greškom od 10%. To je za statistiku nedopustivo odstupanje, a može biti i problem u izradi ekonomskih i socijalnih politika. Ogromna je razlika da li u zemlji ima 20% ili 30% socijalno ugroženog stanovništva, da li nas je nezaposleno 40% ili 50% ili da li je stambeno nezbrinuto 30% ili 40% stanivništva.

Iz međunarodnog tima ne žele da komentarišu ove činjenice, ali poručuju da su nakon sastanka sa predstavnicima entitetskih zavoda i Agencije BiH uvjereni da će sve biti riješeno. "Zavod za statistiku Republike Srpske ostaje da sarađuje u narednim fazama. Oni su to jasno potvrdili na današnjem sastanku", tvrdi Pieter Everaers, predsjedavajući IMO tima, i poručuje da objavu prvih, osnovnih rezultata popisa očekuje do početka jula, a potpune podatke do kraja godine.

To je evidentno kršenje važećeg zakona, jer bi svi rezultati trebalo da budu objavljeni do 1.jula ove godine. Međutim, IMO tim ne želi to da komentariše kao ni mogućnost da Zavod za statistiku Republike Srpske samostalno objavi rezultate popisa za Republiku Srpsku.

BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pljuska

26.05.2016 19:15

Dete dobi po usima

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

26.05.2016 19:48

Ljudi, mi smo bankrot. Sa ili bez popisa, sa ili bez rezidentnih ili nerezidentnih Prazna kesa....Halooooooo!

ODGOVORITE
Name

ch

26.05.2016 19:52

A kako da znam dal cu ostati jos 12 mijeseci u drugoj zemlji kad sam na crno ovdje?Vec 8 mijeseci radim na crno.Kojem stadu ja pripadam.?Ostajem ovdje dok me ne uhvate!

ODGOVORITE
Name

Bane

26.05.2016 20:30

Koji smo divljaci,treba neko da nas natjera da se brojimo kao stoka.Volova ima ovoliko,krava onoliko,svinja previse a ljudi ponajmanje.

ODGOVORITE
Name

Buducnost

27.05.2016 02:35

Bane, vise nego odlican komentar.

Name

milanmikac

27.05.2016 10:52

Ma, mootka. Kako su oni samo slozni, ujednjeni u namjer da sve prodje regularno.. Prpa, brale! Čim se neko iz EU nakaslje, ovi nasi po principu "Ja okom-ti skokom"...

ODGOVORITE