Највише се гојите ако једете на овај начин

Механичка, несвесна исхрана погубна је за телесну тежину, истичу аутори чланка објављеног у 'Фоод Тодаy" на темељу научних студија и саветују "истакните сва чула како бисте уживали више, а јели мање".

Здравље 26.05.2016 | 14:03
Највише се гојите ако једете на овај начин

"Пре него што отворите врата фрижидера, прво дубоко удахните и запитајте се јесте ли стварно гладни? Или сте можда жедни? Јесте ли под стресом или се досађујете. Добро разврстајте ваше стварне потребе и жеље", саветују аутори у чланку објављеном у билтену ЕУФИЦ (Европско веће за информацију о исхрани).

У борби против претераног уноса хране важна је и величина тањира, саветују аутори и такође се позивају на резултате истраживања. Што је тањир већи то ће бити пунији, а већа паковања хране у радњама и веће порције у ресторанима као и шири тањири за 30одсто повећају количину поједене хране, пишу аутори.

За свесно конзумирање хране потребно је уклонити све изворе ометања пажње. Аутори зато саветују људима да при јелу угасе телевизор и све уређаје с екраном попут рачунара и мобилног телефона како им ништа не би одвраћало пажњу са јела.

Даље, за конзумацију хране потребно је издвојити барем двадесетак минута, показују испитивања.

"Свака дистракција омета перцепцију атрибута хране, као што су укус, текстура, изглед и успорава време потребно да се мозгу дојави осећај ситости који нас подстиче да престанемо да једемо", стоји у чланку.

Другим речима, свесно једење смањује механичко уношење хране, а то је нарочито важно за особе које се боре против претеране телесне тежине.

Шест студија које су пратиле резултате такве интервенције показале су знатан губитак килограма код особа које су преузеле начело свесног конзумирања хране.

"Потребна су и друга истраживања да би се разумели психолошки, биолошки и механизми понашања који утичу на тај процес", закључују аутори. У очекивању тих студија саветују мале залогаје и дуго, дуго жвакање и присутност свих осећаја ради концентрације на мирис, на текстуру, на укус, боје и генерално изглед хране.

Укратко, треба уживати у укусима да би се јело мање.

Б 92

фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар