Najviše se gojite ako jedete na ovaj način

Mehanička, nesvesna ishrana pogubna je za telesnu težinu, ističu autori članka objavljenog u 'Food Today" na temelju naučnih studija i savetuju "istaknite sva čula kako biste uživali više, a jeli manje".

Zdravlje 26.05.2016 | 14:03
Najviše se gojite ako jedete na ovaj način

"Pre nego što otvorite vrata frižidera, prvo duboko udahnite i zapitajte se jeste li stvarno gladni? Ili ste možda žedni? Jeste li pod stresom ili se dosađujete. Dobro razvrstajte vaše stvarne potrebe i želje", savetuju autori u članku objavljenom u biltenu EUFIC (Evropsko veće za informaciju o ishrani).

U borbi protiv preteranog unosa hrane važna je i veličina tanjira, savetuju autori i takođe se pozivaju na rezultate istraživanja. Što je tanjir veći to će biti puniji, a veća pakovanja hrane u radnjama i veće porcije u restoranima kao i širi tanjiri za 30odsto povećaju količinu pojedene hrane, pišu autori.

Za svesno konzumiranje hrane potrebno je ukloniti sve izvore ometanja pažnje. Autori zato savetuju ljudima da pri jelu ugase televizor i sve uređaje s ekranom poput računara i mobilnog telefona kako im ništa ne bi odvraćalo pažnju sa jela.

Dalje, za konzumaciju hrane potrebno je izdvojiti barem dvadesetak minuta, pokazuju ispitivanja.

"Svaka distrakcija ometa percepciju atributa hrane, kao što su ukus, tekstura, izgled i usporava vreme potrebno da se mozgu dojavi osećaj sitosti koji nas podstiče da prestanemo da jedemo", stoji u članku.

Drugim rečima, svesno jedenje smanjuje mehaničko unošenje hrane, a to je naročito važno za osobe koje se bore protiv preterane telesne težine.

Šest studija koje su pratile rezultate takve intervencije pokazale su znatan gubitak kilograma kod osoba koje su preuzele načelo svesnog konzumiranja hrane.

"Potrebna su i druga istraživanja da bi se razumeli psihološki, biološki i mehanizmi ponašanja koji utiču na taj proces", zaključuju autori. U očekivanju tih studija savetuju male zalogaje i dugo, dugo žvakanje i prisutnost svih osećaja radi koncentracije na miris, na teksturu, na ukus, boje i generalno izgled hrane.

Ukratko, treba uživati u ukusima da bi se jelo manje.

B 92

foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar