Медицинари најављују генерални штрајк

Представници Независног струковног синдиката радника запослених у здравству ФБиХ најавили су генерални штрајк ако до 10. јуна не започну преговори о новом гранском колективном уговору за област здравства.

Босна и Херцеговина 26.05.2016 | 10:26
Медицинари најављују генерални штрајк

Абуд Сарић, предсједник Независног струковног синдиката радника запослених у здравству ФБиХ, и његов замјеник Зијад Латифовић говорили су о игнорисању Владе ФБиХ према радницима запосленим у здравству те уопште о политици према радницима.

"Одмах након усвајања Закона о раду ми смо поднијели иницијативу за измјене и допуне гранског колективног уговора из области здравства. Иницијатива је поднесена премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу и ресорном министру Вјекославу Мандићу. Иако смо поднијели сву потребну документацију, укључујући рјешење о репрезентативности, ни 40 дана након подношења иницијативе нисмо добили никакав одговор, иако су по још увијек важећем уговору требали одговорити на нашу иницијативу у року од 15 дана", казао је Сарић.

Он је истакао како је у досадашњем разговору с представницима Владе ФБиХ њима предложено да се потпишу два гранска колективна уговора, што није у складу са законом, а за раднике у здравству то је неприхватљиво.

"Ми до данас нисмо добили имена преговарачког тима Владе ФБиХ. Ипак, без обзира на наш став Влада ФБиХ је на сједници 29. априла усвојила календар потписивања гранских колективних уговора, а тиме и два колективна уговора из области здравства", објашњава Сарић.

У међувремену су представници синдиката постигли споразум са министром здравства ФБиХ Вјекославом Мандићем о томе да ће колективно преговарање из области здравства започети најкасније до 10. јуна ове године.

"Данас најављујемо организовање генералног штрајка из области здравства уколико до 10. јуна не буду започети преговори о новом колективном уговору. Уколико не започну преговори постат ће јасно да је коначан циљ Владе ФБиХ укидање колективних уговора, односно умањења права наших чланова", наглашава Сарић.

Он додаје како се у ФБиХ проводи реформа у здравству без писаног трага, без стратегије и не бирајући средства. 

"Влада ФБиХ нашим новцем плаћа којекакве економске аналитичаре да причају како је за овакво стање крив колективни уговор, радници или синдикати", казао је Зијад Латифовић, шеф преговарачког тима за колективне уговоре у име радника здравства у ФБиХ.

У БиХ 445.000 људи су радно ангажовани, уплаћујући своје доприносе и сваке године остваре приход држави од пет милијарди КМ на основу свих опорезивања.

"С обзиром на то да Савез самосталних синдиката БиХ веома ријетко иступа и објашњава реално стање, ми као независни синдикат желимо указати на то да Влада ФБиХ мора питати оне који их финансирају, а то су радници. Људи требају знати да постоји допринос из плате и допринос на плату. Допринос из плате је новац који из џепа радника иде на финансирање пензионог система, здравственог и свих осталих система. Дакле, то је оно што су радници зарадили. Требао би бити слободан избор радника, када добију тај новац, да ли желе да га уплате. Код нас је то представљено као допринос који се подразумијева, а уствари је два и по пута већи од оног који држава издваја за радника. Тако да укупно радници на годишњем нивоу само од своје плате издвоје двије милијарде и 472 милиона КМ, а у исто вријеме послодавци издвоје 731 милион КМ", закључио је Латифовић.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар