Монт Еверест "однио" још два живота!

Приликом похода на највиши врх планете страдало двоје алпиниста. Нису преживели висинску болест.

Остали спортови 26.05.2016 | 19:40
Монт Еверест "однио" још два живота!

Планинар из Холандије и планинарка из Аустралије преминули су од висинске болести током спуштања са Монт Евереста, што су први смртни случајеви на највишем планинском врху на свету од почетка године.

Ерик Арнолд (35) је имао довољно кисеоника у боцама, а био је и у друштву других планинара, кад се пожалио да осећа слабост и преминуо у петак навече пре него што је успео да се спусти на мању висину, изјавио је представник непалске агенције "Севен самит трекс" Пасанг Пурба, а пренела агенција АП.

Аустралијанка Марија Страјдом је такође јуче показивала симптоме висинске болести, да би убрзо потом преминула, објавили су данас аустралијски медији.

То су први смртни случајеви ове године на Монт Евересту, на чији су се врх, захваљујући повољним временским условима, већ попеле стотине планинара.

Претходне две године је тај највећи врх на свету био готово потпуно празан због више природних катастрофа, попут земљотреса и лавина.

Пурба је изјавио да није доступно више детаља о смрти Арнолда и Страјдомове због лоше комуникације са људима на 8.850 метара високој планини.

Арнолд је у телевизијском интервјуу почетком године изјавио да је освајање Монт Евереста био његов дечачки сан и додао: "Две трећине незгода се догоди током силаска. Постанете еуфорични мислећи како сте постигли циљ, али треба да знате да је најопаснији део пута и даље испред вас."

Марија Страјдом и њен супруг су покушали да се попну на Монт Еверест како би доказали да вегани нису слаби и неухрањени.

Последњих дана је на Монт Евересту 30 планинара позлило или су добили промрзлине, наводе непалске власти.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар