САД због Вијетнама могу да наљуте Кину

Сједињене Америчке Државе су у потпуности укинуле забрану продаје оружја Вијетнаму, објавио је амерички председник Барак Обама током званичне посете Ханоју.

Свијет 23.05.2016 | 12:00
САД због Вијетнама могу да наљуте Кину

На овај начин означен је крај вишедеценијског ембарга САД према свом некадашњем непријатељу.

"САД у потпуности укидају забрану продаје војне опреме Вијетнаму, која је била на снази око 50 година", рекао је Обама на заједничкој конференцији за штампу са својим вијетнамским колегом Тран Дај Квангом, а пренела је агенција АФП.

Званични Вашингтон је 2014. делимично укинуо тај ембарго, али су вијетнамске власти желеле потпуно укидање, с обзиром на, како наводи АП, кинеске територијалне претензије и изградњу коју кинеска војска спроводи у спорном Јужном Кинеском мору.

Америчка агенција оцењује да ће укидање ембарга на оружје Вијетнаму разљутити Кину, која је веома сумњичава поводом јачања војних веза између САД и земаља у региону.

Обама је истакао да одлука о укидању ембарга на извоз оружја Вијетнаму није донесна на темељу односа са Кином, већ жеље да се оконча дугачак процес нормализације односа између САД и Вијетнама.

Амерички председник је навео да ће САД наставити да одобравају уговоре о продаји оружја Вијетнаму случај по случај, али се неће примењивати забрана базирана на идеолошком размимоилажењу између две земље.

Укидањем ембарга САД ће покушати да подржи комунистичку земљу у територијалном спору са све агресивнијом Кином, наводи агенција АП.

Амерички активисти упозорили су на непоштовање људских права у Вијетнаму и позвали су Обаму да изврши притисак на власти у Ханоју пре укидања ембарга.

Председник САД започео је данас у тродневну званичну посету Вијетнаму која је знак приближавања односа некадашња два ривала.

Он је присуствовао потписивању серије комерцијалних уговора између америчких и вијетнамских компанија. Вредност трансакција је више од 16 милијарди долара, саопштила је Бела кућа.

Обама ће посетити Хирошиму 27. маја, што ће бити прва посета америчког председника једном од градова на које је америчка војска бацила атомску бомбу на крају Другог светског рата. Вашингтон је саопштио да се он неће извинити вијетнамском народу у Хирошими.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

23.05.2016 13:57

Ови Вјетнамци су већи идиоти од Јапанаца. САД да подрже комунистичку земљу?! Већу глупост нисам чуо од рођења. Какав је ефекат од наоружавања? Да то можда неће утицати на Кину, или је препасти? Идиоти не могу схвате да хоће да их одеру. Некадашњи "ривали", па нису играли фудбал него се убијали до истребљења. Боже ме сачувај колико има дебила који су на власти на овој несрећној планети.

ОДГОВОРИТЕ