SAD zbog Vijetnama mogu da naljute Kinu

Sjedinjene Američke Države su u potpunosti ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, objavio je američki predsednik Barak Obama tokom zvanične posete Hanoju.

Svijet 23.05.2016 | 12:00
SAD zbog Vijetnama mogu da naljute Kinu

Na ovaj način označen je kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom nekadašnjem neprijatelju.

"SAD u potpunosti ukidaju zabranu prodaje vojne opreme Vijetnamu, koja je bila na snazi oko 50 godina", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim vijetnamskim kolegom Tran Daj Kvangom, a prenela je agencija AFP.

Zvanični Vašington je 2014. delimično ukinuo taj embargo, ali su vijetnamske vlasti želele potpuno ukidanje, s obzirom na, kako navodi AP, kineske teritorijalne pretenzije i izgradnju koju kineska vojska sprovodi u spornom Južnom Kineskom moru.

Američka agencija ocenjuje da će ukidanje embarga na oružje Vijetnamu razljutiti Kinu, koja je veoma sumnjičava povodom jačanja vojnih veza između SAD i zemalja u regionu.

Obama je istakao da odluka o ukidanju embarga na izvoz oružja Vijetnamu nije donesna na temelju odnosa sa Kinom, već želje da se okonča dugačak proces normalizacije odnosa između SAD i Vijetnama.

Američki predsednik je naveo da će SAD nastaviti da odobravaju ugovore o prodaji oružja Vijetnamu slučaj po slučaj, ali se neće primenjivati zabrana bazirana na ideološkom razmimoilaženju između dve zemlje.

Ukidanjem embarga SAD će pokušati da podrži komunističku zemlju u teritorijalnom sporu sa sve agresivnijom Kinom, navodi agencija AP.

Američki aktivisti upozorili su na nepoštovanje ljudskih prava u Vijetnamu i pozvali su Obamu da izvrši pritisak na vlasti u Hanoju pre ukidanja embarga.

Predsednik SAD započeo je danas u trodnevnu zvaničnu posetu Vijetnamu koja je znak približavanja odnosa nekadašnja dva rivala.

On je prisustvovao potpisivanju serije komercijalnih ugovora između američkih i vijetnamskih kompanija. Vrednost transakcija je više od 16 milijardi dolara, saopštila je Bela kuća.

Obama će posetiti Hirošimu 27. maja, što će biti prva poseta američkog predsednika jednom od gradova na koje je američka vojska bacila atomsku bombu na kraju Drugog svetskog rata. Vašington je saopštio da se on neće izviniti vijetnamskom narodu u Hirošimi.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

23.05.2016 13:57

Ovi Vjetnamci su veći idioti od Japanaca. SAD da podrže komunističku zemlju?! Veću glupost nisam čuo od rođenja. Kakav je efekat od naoružavanja? Da to možda neće uticati na Kinu, ili je prepasti? Idioti ne mogu shvate da hoće da ih oderu. Nekadašnji "rivali", pa nisu igrali fudbal nego se ubijali do istrebljenja. Bože me sačuvaj koliko ima debila koji su na vlasti na ovoj nesrećnoj planeti.

ODGOVORITE