Хрватска контрола црногорског неба

Небо над Црном Гором убудуће ће контролисати Хрватска. Ваздухопловни оперативни центар, који представља централни део система надзора ваздушног простора Црне Горе, биће отворен у Голубовцима код Подгорице, а биће "под контролом" стручњака из Загреба.

Регион 21.05.2016 | 20:10
Хрватска контрола црногорског неба

Отварање центра у Голубовцима било је планирано за петак, али је одложено због лошег времена.

У Министарству одбране истичу да се ради о надзору ваздушног простора Црне Горе који је компатибилан са НАТО системом за размену важних информација о ситуацији у ваздушном простору.

Ваздухопловни оперативни центар располаже радарском сликом и подацима о цивилном ваздушном саобраћају, као и подацима о регионалном ваздушном простору у сарадњи са НАТО центром за контролу и извештавање из Загреба!

Ова информација опет је актуелизовала причу, која је тихо најављивана пре неколико година, да ће црногорско небо контролисати Хрватска, као чланица НАТО!

Влада Црне Горе је у међувремену утврдила предлог споразума између војних министарстава Подгорице, Загреба, Сарајева и Скопља за надзор ваздушног простора, па ће се тако четири бивше југословенске републике опет наћи под једним кишобраном, овог пута обојеним хрватским знамењем. По споразуму, Загреб ће преузети водећу улогу у овом пројекту названом "Паметна одбрана".

"Војна заштита туђег неба је веома уносан посао, а ову причу, која се као што видимо сада остварује, наговестио је још 2009. године бивши председник Хрватске Стјепан Месић", каже за "Новости" Радан Николић, председник Удружења бораца ратова Црне Горе од 1990. године. "За нас је несхватљиво да нам небо чува неко са ким смо до јуче ратовали. Црна Гора није решила питање границе са Хрватском, али ни разне злочине које су њихове паравојне формације починиле над црногорским војницима и грађанима."

Иначе, у четвртак су у Бриселу шефови дипломатија земаља чланица НАТО парафирали протокол о ступању Црне Горе у Алијансу, који јој даје статус посматрача на седницима.

РЕАКЦИЈА РУСИЈЕ

Ступање Црне Горе у НАТО означава експанзију Алијансе на исток и носи опасност даљег повећања напетости на континенту, изјавио је Дмитриј Песков, портпарол председника Русије.

"Даља експанзија НАТО, са наше тачке гледишта, јесте процес са знаком "минус". Јер, овај процес не доприноси јачању европске безбедност, већ обрнуто, носи велику опасност даљег повећања степена напетости на континенту", рекао је Песков.

У четвртак су у Бриселу шефови дипломатија земаља чланица НАТО парафирали протокол о ступању Црне Горе у Алијансу, који јој даје статус посматрача на седницама.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

21.05.2016 18:19

МИСЛИ СЕ САМО НА ОДРЕЂЕНЕ МЈЕРЕ БЕЗБЈЕДНОСНОГ НАДЗОРА ВАЗДУШНОГ ПРОСТОРА ЦРНЕ ГОРЕ ОД АКТИВНОСТИ НЕЗАКОНИТОГ ОМЕТАЊА - ДА НЕ БИ БИЛО ЗАБУНЕ!!! ЦИВИЛНУ КОНТРОЛУ ЛЕТЕЊА ПРОВОДИ И ПРОВОДИЋЕ ИСКЉУЧИВО СМАТСА - СЕРБИА АНД МОНТЕНЕГРО АИР ТРАФФИЦ СЕРВИЦЕС - СМАТСА ЛЛЦ. ЗАЈЕДНИЧКА КОНТРОЛА ЛЕТЕЊА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ... НЕМОЈТЕ ДА ЗБУЊУЈЕТЕ И ИЗЛУЂУЈЕТЕ ЈАДНИ НАРОД...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

21.05.2016 18:21

Алал вера "браћо"...нека вам је богом просто шта учинисте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

22.05.2016 09:33

Сада слободно могу скинути оног очерупаног орла са заставе.

Name

ЈА

21.05.2016 18:32

Супер пре пар Год.Су им убијали Устасе народ,а сада им цувају Небо!!!!Да није Тузно било би смешно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

21.05.2016 18:35

Ето Рвати су ријешили проблем одлагања нуклеарног отпада само посију из небеса не морају одлагалиште правити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајо

21.05.2016 19:24

Вријеме што слиједи показаће ко колико вриједи. Српски народ немозе подијелити ни злогласни нато и мило издајник свога рода што на брата дизе руку и насе свали бруку.

Name

Турбо Тајкун

21.05.2016 19:13

Ове године дефинитивно идем у Русију на љетовање.На Криму је прелијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

21.05.2016 19:20

Настој и остати тамо, тамо је све боље

Name

Турбо Тајкун

21.05.2016 19:53

Ето, овде је благостање.Ти додјес као неки комицар.

Name

мф

22.05.2016 09:18

Као стосе види Хрвати це направити јос један Јасеновац у центру Подгорице а то им је ИДИОТ ДУКАНОВИЦ ОДОБРИО прослиједио ИДОЛОГИЈУ УСТ..Е СТИПЕ МЕСИЦА КОЈИ ЈЕ РАЗВАЛИО ЈУГОСЛАВИЈУ ПА САД ХОЦЕ ЦРНУ ГОРУ ПА БиХ ПА ОНДА МАКЕДОНИЈУ И ОНДА ДА НАПАДНУ СРБИЈУ,УСТАСЛУК ВЛАДА У ЕВРОПИ и ЕУ

Name

Јааа

21.05.2016 19:18

Ма њихови авиони ни долета немају толико колико су у јадном стању. А и небо над ЦГ. Док се при уласку најавиш, већ ди изашао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

21.05.2016 20:13

Јос само да вас бомбардују, а бице кад амери Нареде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.05.2016 09:16

За пар година преузима Албанија јер ће и Ц. Г бити саставни дио велике Албаније

ОДГОВОРИТЕ
Name

уједињено српство

23.05.2016 16:16

Јел ово црвено-бјело на авиону и Хрватској застави знаци да навијају за Звезду.

ОДГОВОРИТЕ