Hrvatska kontrola crnogorskog neba

Nebo nad Crnom Gorom ubuduće će kontrolisati Hrvatska. Vazduhoplovni operativni centar, koji predstavlja centralni deo sistema nadzora vazdušnog prostora Crne Gore, biće otvoren u Golubovcima kod Podgorice, a biće "pod kontrolom" stručnjaka iz Zagreba.

Region 21.05.2016 | 20:10
Hrvatska kontrola crnogorskog neba

Otvaranje centra u Golubovcima bilo je planirano za petak, ali je odloženo zbog lošeg vremena.

U Ministarstvu odbrane ističu da se radi o nadzoru vazdušnog prostora Crne Gore koji je kompatibilan sa NATO sistemom za razmenu važnih informacija o situaciji u vazdušnom prostoru.

Vazduhoplovni operativni centar raspolaže radarskom slikom i podacima o civilnom vazdušnom saobraćaju, kao i podacima o regionalnom vazdušnom prostoru u saradnji sa NATO centrom za kontrolu i izveštavanje iz Zagreba!

Ova informacija opet je aktuelizovala priču, koja je tiho najavljivana pre nekoliko godina, da će crnogorsko nebo kontrolisati Hrvatska, kao članica NATO!

Vlada Crne Gore je u međuvremenu utvrdila predlog sporazuma između vojnih ministarstava Podgorice, Zagreba, Sarajeva i Skoplja za nadzor vazdušnog prostora, pa će se tako četiri bivše jugoslovenske republike opet naći pod jednim kišobranom, ovog puta obojenim hrvatskim znamenjem. Po sporazumu, Zagreb će preuzeti vodeću ulogu u ovom projektu nazvanom "Pametna odbrana".

"Vojna zaštita tuđeg neba je veoma unosan posao, a ovu priču, koja se kao što vidimo sada ostvaruje, nagovestio je još 2009. godine bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić", kaže za "Novosti" Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. godine. "Za nas je neshvatljivo da nam nebo čuva neko sa kim smo do juče ratovali. Crna Gora nije rešila pitanje granice sa Hrvatskom, ali ni razne zločine koje su njihove paravojne formacije počinile nad crnogorskim vojnicima i građanima."

Inače, u četvrtak su u Briselu šefovi diplomatija zemalja članica NATO parafirali protokol o stupanju Crne Gore u Alijansu, koji joj daje status posmatrača na sednicima.

REAKCIJA RUSIJE

Stupanje Crne Gore u NATO označava ekspanziju Alijanse na istok i nosi opasnost daljeg povećanja napetosti na kontinentu, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije.

"Dalja ekspanzija NATO, sa naše tačke gledišta, jeste proces sa znakom "minus". Jer, ovaj proces ne doprinosi jačanju evropske bezbednost, već obrnuto, nosi veliku opasnost daljeg povećanja stepena napetosti na kontinentu", rekao je Peskov.

U četvrtak su u Briselu šefovi diplomatija zemalja članica NATO parafirali protokol o stupanju Crne Gore u Alijansu, koji joj daje status posmatrača na sednicama.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

21.05.2016 18:19

MISLI SE SAMO NA ODREĐENE MJERE BEZBJEDNOSNOG NADZORA VAZDUŠNOG PROSTORA CRNE GORE OD AKTIVNOSTI NEZAKONITOG OMETANJA - DA NE BI BILO ZABUNE!!! CIVILNU KONTROLU LETENJA PROVODI I PROVODIĆE ISKLJUČIVO SMATSA - SERBIA AND MONTENEGRO AIR TRAFFIC SERVICES - SMATSA LLC. ZAJEDNIČKA KONTROLA LETENJA SRBIJE I CRNE GORE... NEMOJTE DA ZBUNJUJETE I IZLUĐUJETE JADNI NAROD...

ODGOVORITE
Name

don Kihot

21.05.2016 18:21

Alal vera "braćo"...neka vam je bogom prosto šta učiniste...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

22.05.2016 09:33

Sada slobodno mogu skinuti onog očerupanog orla sa zastave.

Name

JA

21.05.2016 18:32

Super pre par God.Su im ubijali Ustase narod,a sada im cuvaju Nebo!!!!Da nije Tuzno bilo bi smešno!!!

ODGOVORITE
Name

Ранко75

21.05.2016 18:35

Ето Рвати су ријешили проблем одлагања нуклеарног отпада само посију из небеса не морају одлагалиште правити.

ODGOVORITE
Name

bajo

21.05.2016 19:24

Vrijeme što slijedi pokazaće ko koliko vrijedi. Srpski narod nemoze podijeliti ni zloglasni nato i milo izdajnik svoga roda što na brata dize ruku i nase svali bruku.

Name

Turbo Tajkun

21.05.2016 19:13

Ove godine definitivno idem u Rusiju na ljetovanje.Na Krimu je prelijepo.

ODGOVORITE
Name

Milojko

21.05.2016 19:20

Nastoj i ostati tamo, tamo je sve bolje

Name

Turbo Tajkun

21.05.2016 19:53

Eto, ovde je blagostanje.Ti dodjes kao neki komicar.

Name

mf

22.05.2016 09:18

Kao stose vidi Hrvati ce napraviti jos jedan Jasenovac u centru Podgorice a to im je IDIOT DUKANOVIC ODOBRIO proslijedio IDOLOGIJU UST..E STIPE MESICA KOJI JE RAZVALIO JUGOSLAVIJU PA SAD HOCE CRNU GORU PA BiH PA ONDA MAKEDONIJU I ONDA DA NAPADNU SRBIJU,USTASLUK VLADA U EVROPI i EU

Name

Jaaa

21.05.2016 19:18

Ma njihovi avioni ni doleta nemaju toliko koliko su u jadnom stanju. A i nebo nad CG. Dok se pri ulasku najaviš, već di izašao

ODGOVORITE
Name

Sova

21.05.2016 20:13

Jos samo da vas bombarduju, a bice kad ameri Narede.

ODGOVORITE
Name

Md

22.05.2016 09:16

Za par godina preuzima Albanija jer će i C. G biti sastavni dio velike Albanije

ODGOVORITE
Name

ujedinjeno srpstvo

23.05.2016 16:16

Jel ovo crveno-bjelo na avionu i Hrvatskoj zastavi znaci da navijaju za Zvezdu.

ODGOVORITE