Кроз донације убацују ГМО сјеме у Српску?

Представници бањалучког Удружења за заштиту животиња НОА окупили су се данас на Тргу Крајине како би указали на недовољно развијену свијест становништва о штетности генетски модификоване хране, као и недевољној активности држава на заштити грађана.

Република Српска 21.05.2016 | 19:50
Кроз донације убацују ГМО сјеме у Српску?

Како тврде, такво стање одговара мултинационалним компанијама које увозе ГМО храну чак и у државе гдје је то законски забрањено.

Иако је важећим законима у Републици Српској и БиХ забрањен узгој и продаја генетски модификованих организама, овакви производи, како тврде из Удружења НОА, све више су присутни на тржишту. Главни узрок за то је илегални увоз генетски модификованог сјемена, као и лоша примјена постојећих закона.

Становништво је, како тврде, слабо упознато са ефектима генетски модификоване хране на здравље.

Тако се у употреби нађу и поједини производи који у себи садрже прерађене генетски модификофане организме.

Компаније као што је амерички биотехнолошки гигант "Монсанто", како тврде у Удружењу НОА, користе такву ситуацију и државама најчешће као донације убацују ГМО сјеме, па чак и пестициде који штете људском здрављу.

Компанија "Монсанто" је након катастрофалних поплава које су погодиле БиХ прије двије године, донирала сјеме кукуруза у вриједности од 275 хиљада долара. Еколошка удружења су оптужули ову компанију да је искористила природну непогоду да убаци генетски модификовано сјеме у БиХ.

Из ове компаније су то демантовали, тврдећи да се ради о конвенционалном сјемену кукуруза.

БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

21.05.2016 18:49

Модификована храна је штетна по здравље људи који такву храну једу. Сада је скоро на тржишту све што се продаје генетски модификована храна чије штетне последице осјећамо сада кроз стерилност жена и неплодности мушкараца. На тај начин Тајни владари из сенке контролишу пораст становништва у многим земљама у свијету. Генетски модификована храна је јефтинија пуно од органске здраве и природне хране. Она је направита за СИРОТИЊУ рају а богаташа једу органски храну. Праве последице такве хране бићемо свијести тек кроз пар вијекова када почне она генетски на дјелује на наше потомство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

22.05.2016 01:59

Што би рекли "сионски мудраци", обични смртници су гоје (у преводу: марва), а зна се како се са марвом поступа.

Name

дивља јабука

21.05.2016 18:50

Строго кажњавати! Генетски модификовани производи су исто што и дрога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.05.2016 18:53

Ови из монсанта немају ништа конвоенционално. Имају само ГМО сјеме. Ти људи у Монсанту су монструми. Запљењивати то све и уништавати. Домаће клипане који то увозе стрпати у затвор. И све им одузети и то спалити. И још им одрезати огромне новчане казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врста 8472

21.05.2016 19:41

РСа законом је забранила манипулисање са ГМО храном...ипак бројни узорци које Пољопривредни институт анализира показе и позитивни налаз. Поставља се питање засто Тркуља не обзнањује и јавно не прозове увознике не само сјемена вец и хране која садрзи ГМО ?Тузно је да овакве институције нису у слузби застите здравља градјана.Мицицу,декане ,укази на овај проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

21.05.2016 23:36

Не би им ја појео онај пластични парадајз ни да ми плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.05.2016 23:39

Маса Американаца је неприродно дебела управо због ГМО. Кљукају их таквом храном а онда им нуде пластичне операције да им скину сало. Па онда из почетка. Јадни људи. Јел' то тај амерички сан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност Ре Михајло Микиц

22.05.2016 04:06

Богами Микицу, овог пута си у праву, једино сто це се последице конзумирања ГМХ осјетити много прије него сто мислис. Та храна на Западу је јефтина и неукусна.Због тога у маркетима мозес наци припремљене зацине за све и сваста који се стављају у храну управо да јој се да какав такав укус. Ни слуцајно не треба дозволити ниста са ознаком ГМО да уђе у БиХ. Сад се сјетих реценице мог оца с поцетка рата " све нам је Бог дао: и прелијепе планине и суме, и бистре ријеке и потоке, и плодне њиве и поља само нам памети Бог не даде" Мислио је на све народе у бивсој Југославији. И био је у праву.Није ово никаква југо носталгија , него цињенице. Поред свега презивљеног сада це народ бити присиљен да једе отров. Не дозволите то.

ОДГОВОРИТЕ