Kroz donacije ubacuju GMO sjeme u Srpsku?

Predstavnici banjalučkog Udruženja za zaštitu životinja NOA okupili su se danas na Trgu Krajine kako bi ukazali na nedovoljno razvijenu svijest stanovništva o štetnosti genetski modifikovane hrane, kao i nedevoljnoj aktivnosti država na zaštiti građana.

Republika Srpska 21.05.2016 | 19:50
Kroz donacije ubacuju GMO sjeme u Srpsku?

Kako tvrde, takvo stanje odgovara multinacionalnim kompanijama koje uvoze GMO hranu čak i u države gdje je to zakonski zabranjeno.

Iako je važećim zakonima u Republici Srpskoj i BiH zabranjen uzgoj i prodaja genetski modifikovanih organizama, ovakvi proizvodi, kako tvrde iz Udruženja NOA, sve više su prisutni na tržištu. Glavni uzrok za to je ilegalni uvoz genetski modifikovanog sjemena, kao i loša primjena postojećih zakona.

Stanovništvo je, kako tvrde, slabo upoznato sa efektima genetski modifikovane hrane na zdravlje.

Tako se u upotrebi nađu i pojedini proizvodi koji u sebi sadrže prerađene genetski modifikofane organizme.

Kompanije kao što je američki biotehnološki gigant "Monsanto", kako tvrde u Udruženju NOA, koriste takvu situaciju i državama najčešće kao donacije ubacuju GMO sjeme, pa čak i pesticide koji štete ljudskom zdravlju.

Kompanija "Monsanto" je nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH prije dvije godine, donirala sjeme kukuruza u vrijednosti od 275 hiljada dolara. Ekološka udruženja su optužuli ovu kompaniju da je iskoristila prirodnu nepogodu da ubaci genetski modifikovano sjeme u BiH.

Iz ove kompanije su to demantovali, tvrdeći da se radi o konvencionalnom sjemenu kukuruza.

BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

21.05.2016 18:49

Модификована храна је штетна по здравље људи који такву храну једу. Сада је скоро на тржишту све што се продаје генетски модификована храна чије штетне последице осјећамо сада кроз стерилност жена и неплодности мушкараца. На тај начин Тајни владари из сенке контролишу пораст становништва у многим земљама у свијету. Генетски модификована храна је јефтинија пуно од органске здраве и природне хране. Она је направита за СИРОТИЊУ рају а богаташа једу органски храну. Праве последице такве хране бићемо свијести тек кроз пар вијекова када почне она генетски на дјелује на наше потомство!

ODGOVORITE
Name

Re:

22.05.2016 01:59

Што би рекли "сионски мудраци", обични смртници су гоје (у преводу: марва), а зна се како се са марвом поступа.

Name

divlja jabuka

21.05.2016 18:50

Strogo kažnjavati! Genetski modifikovani proizvodi su isto što i droga.

ODGOVORITE
Name

Hm

21.05.2016 18:53

Ovi iz monsanta nemaju ništa konvoencionalno. Imaju samo GMO sjeme. Ti ljudi u Monsantu su monstrumi. Zapljenjivati to sve i uništavati. Domaće klipane koji to uvoze strpati u zatvor. I sve im oduzeti i to spaliti. I još im odrezati ogromne novčane kazne.

ODGOVORITE
Name

vrsta 8472

21.05.2016 19:41

RSa zakonom je zabranila manipulisanje sa GMO hranom...ipak brojni uzorci koje Poljoprivredni institut analizira pokaze i pozitivni nalaz. Postavlja se pitanje zasto Trkulja ne obznanjuje i javno ne prozove uvoznike ne samo sjemena vec i hrane koja sadrzi GMO ?Tuzno je da ovakve institucije nisu u sluzbi zastite zdravlja gradjana.Micicu,dekane ,ukazi na ovaj problem...

ODGOVORITE
Name

Grga

21.05.2016 23:36

Ne bi im ja pojeo onaj plastični paradajz ni da mi plate.

ODGOVORITE
Name

Hm

21.05.2016 23:39

Masa Amerikanaca je neprirodno debela upravo zbog GMO. Kljukaju ih takvom hranom a onda im nude plastične operacije da im skinu salo. Pa onda iz početka. Jadni ljudi. Jel' to taj američki san?

ODGOVORITE
Name

Buducnost Re Mihajlo Mikic

22.05.2016 04:06

Bogami Mikicu, ovog puta si u pravu, jedino sto ce se posledice konzumiranja GMH osjetiti mnogo prije nego sto mislis. Ta hrana na Zapadu je jeftina i neukusna.Zbog toga u marketima mozes naci pripremljene zacine za sve i svasta koji se stavljaju u hranu upravo da joj se da kakav takav ukus. Ni slucajno ne treba dozvoliti nista sa oznakom GMO da uđe u BiH. Sad se sjetih recenice mog oca s pocetka rata " sve nam je Bog dao: i prelijepe planine i sume, i bistre rijeke i potoke, i plodne njive i polja samo nam pameti Bog ne dade" Mislio je na sve narode u bivsoj Jugoslaviji. I bio je u pravu.Nije ovo nikakva jugo nostalgija , nego cinjenice. Pored svega prezivljenog sada ce narod biti prisiljen da jede otrov. Ne dozvolite to.

ODGOVORITE