Шаровић ће ићи на састанак код Додика

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић рекао је да је спреман да се одазове на евентуални састанак код предсједника Републике Српске Милорада Додика о заузимању заједничког става о попису становништва у БиХ.

Босна и Херцеговина 21.05.2016 | 21:49
Шаровић ће ићи на састанак код Додика

"Увијек сам се одазивао на састанке са институцијама Републике Српске, то је уобичајени дио посла. Неодазивање се превасходно односило на састанке који су се тицали страначких лидера и питања изван мог министарског посла", рекао је Шаровић за "Еуроблиц".

Он сматра да су сада на потезу Завод за статистику и Влада Републике Српске која треба да да инструкције о даљем учествовању или неучествовању Српске у доношењу одлука у вези са објављивањем резултата пописа.

"Постоје очекивања да би Савјет министара БиХ могао нешто да уради по том питању, али то је погрешно. Савјет министара нема никакву улогу по питању објављивања резултата пописа. Ако дође на дневни ред на било који начин, разумљиво је да ћемо на Савјету министара изнијети усаглашен став Републике Српске", рекао је Шаровић за "Еуроблиц".

Он је закључио да је фокус сада, ипак, на Заводу за статистику и Влади Републике Српске, која треба дати Заводу да прави инструкције јер је пописни материјал у власништву Српске.

Директор Агенције за статистику Велимир Јукић донио је одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ без сагласности ентитетских завода и мимо захтјева Завода за статистику Републике Српске, према којој ће 196.000 спорних пописница бити третиране као резидентни становници.

Влада Републике Српске саопштила је да не прихвата јединствени програм који је усвојио директор Агенције за статистику БиХ и захтијева да се стави ван снаге. 

Извор: Еуроблиц

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Браво

21.05.2016 08:30

Саровиц и Додик одавно имају добру медјусобну комуникацију тако да ово треба поздравити,Српска изнад свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тимо

21.05.2016 09:49

Српска це на овај нацин сама себе да унисти.

Name

Перо

21.05.2016 10:46

Додик је висе небитан , циркус за Србе само.

Name

Еуростат

21.05.2016 11:35

Неприхватање резултата пописа од стране РС само ће нас гурнути у још већу изолацију и конфронтацију са Европском Унијом, САД и свијетом. РС би тада дефинитивно била окарактерисана као највећи извор проблема који треба хитно рјешавати. Оваквим дјеловањем испада да се понашамо као осуђеници који не прихаватају правоснажну пресуду суда. То ткз "наше неприхватање" у овом конкретном случају неби значило ништа. Резултате пописа ће прихватити ЕУ, САД и УН. То ће бити званични резултати без обзира колико се томе буде противила РС, а РС и њен народ ће трпјети санкције због тога. ЕУ и САД ће нам својим дјеловањем још више погоршати економско социјално стање, неће бити никаквих инвестиција у РС, и довест ће нас до једног тоталног финансијског и економског колапса а крајни излаз из свега биће да прихватимо укидање РС. Милорад Додик својим оваквим политичким насиљем нас све директно доводи у такво стање. Последице његове лоше политике ће се итекако знати осјетити за још коју годину. Милорад Додик је човјек који незна да избалансира између Велике свјетске политике и малих наших захтјева. То је погубно и крајње катастрофално по РС. Излаза из овог блата у које нас је довео СНСД, драга браћо нема. Сваки дан све више и више тонемо.

Name

ХОЋЕМО

21.05.2016 13:21

Референдум

Name

ре.

21.05.2016 14:13

Еуростан,потпуно си тацно све написао и јос да додам,па једном це и они реци,доста нам је висе РС-а која се понаса као свјетска сила,укидамо је и мирна Босна.

Name

Бл

21.05.2016 15:10

Зивим тренутно у Сведској. Родни град ми је БЛ, имам куцу и окуцницу у БЛ. За које плацам редовно порез , комуналије , тв претплату и све намете сто треба. Имам , лицну , пасос БИХ. Долазимо од 5 до 8 пута у години. Кад се асфалтира , кад се бандере постављају , кад се средзује корито Врбаса , вазда рацунају на нас , сто је и нормално. И сад неко зели да ме избрисе са пописа . Глупо !

Name

Ми сами

21.05.2016 18:09

Ста имас с лоповом распредати о било цему?Колике су то постењацине говори куповина посланика у Бијељини.А прва одлука нове СНСД вецине је смјена неког нацелника за финансије.То је та борба за градјане Додика и гамади...а у ствари само дај углави се гдје има лове и кради....

Name

Мисцха

22.05.2016 06:08

Искрено говореци овдје код пописа нико није рекао тацно ста је проблем. Ако је тацно, као сто се мозе процитати у неким неструцним коментарима, да је то питање "пребивалиста/борависта/дрзављанства/резиденције, онда ту треба примијенити свјетске стандарде. Ту постоје разлике (а мозда и не постоје) измедју ситуације ако неи босански градјанин зиви у иностранству и, поред босанског дрзављанства има и дрзављанство стране земље у којој ради и зиви, и ситуације гдје босански дрзављанин зиви и ради у иностранству и истовремено има дрзављанство те стране земље. Многе европске земље дозвољавају двојно дрзављанство. Један цовјек мозе да има висе дрзављанстава, али само једно пребивалисте. Оно које сам изабере. Ако је код насег пописа спорно дрзављанство (а цини ми се да није) онда ту не мозес некоме оспоравати дрзављанство, ако има два или три пасоса, али ако је сплрно "резиденс", (пребивалисте), онда ту не мозе бити ниста спорно. Неко са два дрзављанства (а вецина градјана из Босне који зиве у иностранству га имају) мозе бити резиденс само једне дрзаве и то мозе да мијења по зељи и према својим потребама. То је "зива" материја. Исто као сто не мозете сједити на двије столице. Или си на једној, или си на другој. Колико ја знам Босна не предвидја двојно дрзављанство и прецутно прихвата да га њени градјани имају. Мозда је ту проблем. А Саровиц је један од ријетко паметних и мудрих политицара у БиХ. Води исправну политику свидјала се она то некима или не. Познајем га јос са студија и знам да је цовјек уијек био "о себи и при себи". Паметно је сто разговара са свима, па и са Додиком. Нема ниста без диалога. Од њега би многи могли да уце и цуди ме сто он није на целу СДс-а

Name

@БЛ

22.05.2016 06:32

Ја мислим да овдје није у питању да ли це неко бити избрисан или не. Ако си дрзављаним БиХ, али имас пебицалисте у Сведској, ти не мозес имати истовремено и пребивалисте у БиХ. Пребивалисте ( "резидент") мозе бити само једно и оно је промјењива категорија. Ја зивим у Свајцарској и имам истовремемо дрзављанство и БиХ и ЦХ. Посто у Свајцарској радим, ту имам и пребивалисте. Не само борависте. Ја не могу оцекивати да истовремено имам пребивалисте у БиХ. Мени Свајцарска дозвољава да се одјавим (одјавим пребивалисте) у ЦХ и одем да зивим у било којој другој земљи, па и "матицној" БиХ. Лијепо се одјавим као и других око 700 хиљада свајцараца који зиве и раде у иностранству и тамо гдје раде плацају порез. Ти у БиХ не плацас порезе по основу пребивалиста (порез на приходе) него у Сведској. Мозда плацас порез на имовину, али то је несто друго. Мозес (а могу и ја) да гласам и у БиХ и у Сведској (Свајцарској). ПРОБЛЕМ ОКО ОВОГ СПОРЕЊА ОКО ПОПИСА СТО НИКО ТАЦНО НЕЦЕ ДА КАЗЕ СТА ЈЕ ПРОБЛЕМ. ЈА БАР НИСАМ НИГДЈЕ ПРОЦИТАО. Колико сам схватио, (али нисам сигуран) проблем настаје око тога сто неко хоце да се као резиденси (пребивалисте) воде сви БиХ градјани који зиве, и имају пребивалисте, у иностранству, ради утврдјивања неких квота или права неког народа или мањине приликом гласања или у одредјеним органима на одредјеном територију. Та права, ако је о томе ријец, могу да се остварују само на основу броја оних који стварно зиве (имају пребивалисте) на том простору, а не на основу броја оних који су са тог простора, имају Бих дрзављанство, али немају пребивалисте. Нико нама који имамо двојно дрзављанство, али ни онима који га немају, не брани да се вратимо у БиХ и ту зивимо и имамо пребивалисте. Сам припадам тој категорији и знам о цему прицам.

Name

Геограпхy

23.05.2016 05:01

слажем се у потпуности са коментаром Еуростат

Name

Хрват хоће да нам забибери

21.05.2016 08:31

Шаровић трезвено размишља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

21.05.2016 08:48

Додику није мало сто дрзи Србе под контролом него би да сефује на дрзавном,БиХ нивоу.Он би да признаје,да броји итд.Нема ниста од тога попис је заврсен,цекају се резултати,па како буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зумба

21.05.2016 09:11

Тако је. Само бих додао 2 ствари: Хоце ли икад бити му по вољи, а друга је да се изнесе који су то 190.000 који су спорни? Није битно које су националности, само дајте на видјело.

Name

ре ре зумба

21.05.2016 10:14

Спорно је 196 000 из иностранства,махом муслимана,које хоће да третирају као резидентне (тј. сталне становнике) иако већина њих има страна дрзављанства и Босну посјети о годисњем одмору или ни тад.

Name

блбл

21.05.2016 10:48

Није тацно да су махом Босњаци.Босњаци који су у Скандинавији, Америци, Аустралији... нису урацунати у ових 196 000 а њих је 260 000. Овде су вецина Срби у Србији, Хрвати у Хрватској.

Name

нада

21.05.2016 11:05

Јест,када би се Сарајево питало. Српска никад неце признази једностране одлуке. Нема тог Србина уСарајеву који це дици руку за овкву срамну одлуку. Срби, додјите себи.

Name

ре.нада

21.05.2016 14:44

Надо,ко ста пита Србе или друге,пита се дрзава БиХ.Уосталом они који су отисли у Србију и Хрватску не убрајају се у ове.И јели то постено посто се зна на кога се односи,и ви се за то залазете а цијели свијет не.Срам вас било,и на крају васим понасањем свијет це реци,ма доста нам је рс-а крај.

Name

Ало!

21.05.2016 09:03

Оном ке те је једном онако подло смијенио не можеш или на разговор и договор. Доноси своје одлуке по својој савјести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вwолф

21.05.2016 09:09

Требо се Додо састати са другом Цовицем и о томе разговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

21.05.2016 09:21

Овај попис је циста заје...ција - узалуд потросене паре !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

21.05.2016 12:23

Па срецом нису насе,ЕУ нам је дала паре за попис. А ми се понасамо као дјеца. Ови људи нису у инострнство отисли својом вољом,знаци нису ткз.економско -финанцијски мигранти,него их је рат отјеро. Ако њих нецемо признати као резидентне онда признајемо да смо радили на етницком цисцењу. Тек попис од 2033 их мозе скинути јер це дотада вецина бити у пензији и зивјети у РС-у а тад це са својим пензијама бити јако позељни и подобни.

Name

САВО

21.05.2016 09:24

Ово је најбољи потез сто се могао догодити. Ипак треба разговарати, не игнорисати позиве. Ово је питање за све Србе, ту не смије бити подјеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Саво

21.05.2016 09:37

А ста је са осталима? Јел то у БХ и РС зиве само Срби? Босњаци? Хрвати? Јевреји? Роми? Има ли људи да зиве у БХ и РС? Саво, кад ти треба крв је ли на оној боцици писе које је националсти крв или крвна група? Саво, не затребала ти крв...

Name

Ре

21.05.2016 09:49

Неј неј Ово је самоубиство за Саровица јер криминалцом нема разговара , док је народ гладан и дјеца задузена нема ту разговора. Додик нико нормалан не узима бас ни засто. Само ради фунције они који морају имају контакт с њим.

Name

Брат Ђуро

21.05.2016 09:30

Повод и узрок никад нису били исто. Неће они разговарати о попису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОВАН

21.05.2016 09:44

ТАКО ТРЕБА.ИЗДИЋИ СЕ ИЗНАД СВЕГА. РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ СВЕТИЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рапсодија у плавом

21.05.2016 10:26

Ниједан цлан савеза за промјене не смије ици код Додика ни по коју цијену, ни по којем питању. Додик мора одступити или га се мора отјерати. Нема измедју. Не варајте висе народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

није тако,

21.05.2016 11:00

Рапсодија у плавом као да није добра с' главом.

Name

Рапсодија у праву

21.05.2016 21:28

Јест тако! Нема састанака с Додиком ни о цему! Ко му оде на ноге, папак је.

Name

борац РС

21.05.2016 10:49

Додик ионако сам о свему одлуцује зато сматрам да код ЛОПУЗЕ НЕ ТРЕБА ИЦИ ПО БИЛО КОМ ОСНОВУ. ОН ЦЕ ТО ОДМАХ ПРЕТВОРИТ У ПОБЈЕДУ НАД ОПОЗИЦИЈОМ. БУДАЛА ЈЕ ТО ВЕЛИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

21.05.2016 10:52

И треба, најумјеренији политичар у СДС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко бабић

21.05.2016 11:00

Са Додикон не треба размјенити ни јаје за Ускрс.Подвалиће вам мућак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саровицу пази се

21.05.2016 11:13

Сигуран сам да је то оних 190.000 сто је гласало за тебе. Није Додика страх муслимана вец СЗП-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо

21.05.2016 11:18

Са Додиком сваки састанак мора бити јако опрезан, тај је на све спреман. Не дозволити никакву манипулацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рики

21.05.2016 13:40

Не признајете људе из ЕУ али зато могу из Србије и Хрватске... мислите неко луд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

21.05.2016 13:44

У попису становниства не разумијем у цемује проблем па и нас срба има који радимо у инострансву а трајно смо пријављениу тим дрзавама а дрзављани смо бих и стаби требало данас избрисете дали сте ви нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

21.05.2016 14:40

Тако је брате

Name

логика

21.05.2016 13:57

Објасни му само да ако хоце да је људи мање онда це ови који планирају кредите (ММФ прије свег) то да узму у обзир па це да буде и пара мање,а да не казем ови сто дају лову за рекламе да це да одвајају пуно мање па ако будзет буде мањи сви це да испастају.Тако да је с те стране нелогицно изузимати 100 или 200 000 људи из списка домицила само да би вјестацки доказали да је један народ апсолутна вецина на одредјеном простору.Додик са овим циља на двије ствари,прво ово око пописа а друга ствар која је јако опаснија је зеља да сруси власт у Сарајеву и да из ње избаци савез за промјене. А онда би остали и без подрске ММФа и без страних инвестиција јер ко це да улазе у дрзаву која нема стабилну власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја сарајево

21.05.2016 20:42

Мене само занима једна цињеница , како је могуце да се овако мал земља с природним одумирање одрице својих 200 хиљада људи .. страсно ,а кад су избори у питању онда једва цекају вреце из иностранства с гласовима тих истих људи којих се одрице .. да би неко био пописан у БИХ морао је предоцити БиХ документе ЈМБГ ,онај ко није имао насе документе није нити био пописан..сто знац да сви људи који зиве у иностранству а пописали су се имају насе документе и наси су дрзављани, а то сто РС сад ради је катострофа и тај ентитет гура у изолацију и јос веци економски суноврат ;((

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

21.05.2016 20:43

Док год ХДЗ и Човић шуте то значи да Срби и Додик причају у празно и да је све заправо договорено око пописа. Плус паре од ММФ-а за РС неће доћи ако попис не прође онако како странци кажу. Додик ће највјероватније још једно вријеме лапрдати о попису, а чим стигну паре од ММФ-а свалиће кривицу на Савез за промјене, као што то увијек вешто и ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

22.05.2016 00:02

Шаровиц продаје месо Турској нека нама остају прасици

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

22.05.2016 11:19

Моја два сина зиве у Београду. Тамо су пријављени и имају србијанско дрзављанство. Тамо могу и гласати на изборима. Када би којим слуцајем имали насе лицне карте тада би био проблем могли би гласати и овде могли би бити и пописани да зиве у РС, али то нема никаквог. Смисла и то је крсење Закона. Не мозе један цовек имати две лицне карте, пасоса мозе имати висе онолико колико има дрзављанстава. Приликом пописа пријављивани су цланови домаћинстава који никако не зиве у том домаћинству, а многи нису ни родјени. Све је то једна велика варка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

економист

22.05.2016 14:56

Додик и СНСД се сломио док није прогурао попис са етничким пребројавањем, чему су се противили из Сарајева. Сада када је попис урађен како је он хтио ни то није добро! Не може се политика водити условљавањима и опструкцијом него компромисима. Миалите ли да је у ЕУ мед и млијеко!! Политичари се ломе око сваке тачке и закона. Преко 20 земаља је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

22.05.2016 15:52

У Њемацкој се пописује становниство које зиви тамо а не изван ње

ОДГОВОРИТЕ
Name

коста

22.05.2016 21:14

Нијемци пописују само своје становнике.

Name

ККК

22.05.2016 15:54

Нема везе ко има дрзављанство овде се ради о томе ко зиви овде и то је валидно

ОДГОВОРИТЕ