Грађани БиХ више вјерују вјерским вођама

Три највећа проблема с којима се БиХ суочава су незапосленост, корупција и економска ситуација, показали су резултати истраживања јавног мњења о политичким ставовима грађана БиХ.

 

Босна и Херцеговина 21.05.2016 | 07:14
Грађани БиХ више вјерују вјерским вођама

Истраживање на 1.000 испитаника одабраних методом случајног узорка у склопу Балканске компаративне студије први пут је проведено по методологији која се користи у земљама ЕУ.

Знатан број испитаника (23 посто) уопште није заинтересован за политику, док 70 посто каже да ријетко или никад не прате политичка дешавања у држави.

Сваки четврти грађанин сматра да одлуке о одређивању страначких кандидата доносе предсједници странака уз одређену асистенцију главног одбора странке, тако да испитаници не знају ко их заступа у парламенту БиХ.

Свега 36 посто сматра да ће сигурно гласати, док 26 посто каже да постоји вјероватноћа да ће обавити своју грађанску дужност.

Сваки десети грађанин сигуран је да неће изаћи на изборе. Демократија као облик владавине није упитна, иако 30 посто испитаних овај облик владавине не сматра најбољим за нашу земљу.

Према добијеним подацима, грађани имају највише повјерења у вјерске заједнице (51 посто), полицију (50 посто) и Европску унију (39 посто).

Повјерења нема према политичким странкама, предсједавајућем Савјета министара, Предсједништву БиХ, парламенту и Савјету министара БиХ.

Дамир Бећировић (ДФ), посланик у Представничком вијећу БиХ, коментаришући резултате истраживања каже да је и он један од грађана који желе демократско друштво, али је очигледно, како истиче, да је БиХ далеко од тога.

"Било би супер кад на изборе не би изашло 36 посто грађана, али тешко да је тако. И ја сам незадовољан радом Дениса Звиздића, предсједавајућег Савјета министара БиХ, који задовољава само потребе Бакира Изетбеговића и његове супруге. Ово је најгори састав Савјета министара до сада и не постоје реформе о којима стално говоре", казао је он.

Мирсад Ђонлагић (СББ) казао је да може говорити у своје име, а не у име стране којој припада, те да разумије незадовољство грађана.

"Постоје мали помаци, СББ ће учинити све да испуни своја обећања", рекао је Ђонлагић и позвао грађане да изађу на изборе и да гласају, јер једино тако могу нешто промијенити.

Лазар Продановић (СНСД), посланик у Представничком вијећу БиХ, каже да га такав став грађана не изненађује, те да су људи незадовољни. ж

"Међутим, то није разлог да не изађу на изборе. Треба да изађу и тиме покажу свој став", рекао је Продановић.

Вехид Шехић, политички аналитичар, каже да су резултати апсолутно очекивани.

"Свако нормалан незадовољан је ситуацијом у земљи. Ово је морални суноврат. Разлог за овакво размишљање грађана су политичари, они су извор уништавања институција јер политичари у овој земљи су у служби националних странака, а не у служби државе", рекао је Шехић.

Истраживање је рађено у склопу Регионалног истраживачког програма за западни Балкан, који проводи Универзитет у Фрајбургу.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Денисе

21.05.2016 05:25

Денис је члан СДП и само да га подсјетим да је за формирање прошлог савјета минстара када је снсд био у власти било потребно годину и по дана за формирање

ОДГОВОРИТЕ
Name

за денисе

21.05.2016 08:13

Па томе су највисе доприњела два пријатеља Додик и Цовиц али и уз помоц СДА,па је толико времена требало.

Name

Расо

21.05.2016 05:46

Они су бас постени по мени они јос гори зиве бас на великој нози

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.05.2016 07:34

СРБи од када су напустили Светосавље као филозофију живота и кроз југослсвенство се РАСРБИЛИ, и кроз комунистички лажно БРАСТВО и јединство међусобно разбратимили а са туђином збратимили никако више немогу да се "опасуље" или опамете и кроз покајање: пост и молитву да се врате Богу и СРБству, на пут Светог Саве који води у живот вјечни. Коме данас треба вјеровати када све има своју цијену? ПОЛИТИЧАРИМА, ВЈЕРСКИМ ВОЂАМА ИЛИ НЕКОМЕ ТРЕЋЕМ? НИКОМЕ од смртни људи који нас лажу и обмањују својим лијепо причама! У Библији стоји написано "проклет био човјек који вјерује човјеку!" Зато СРБи моји ако памети имате не вјерује смртним и ГРЕШНИМ људима већ само Оцу нашем Небеском, и Сину Његовом, Старом СРБском Рођаку, Господу нашем Исусу Христу. Провјеравајте зато духове (људе) јесу ли они од Бога послати или од ђавола, а слепо не следите ни једног човјека!

Name

недостаје

21.05.2016 06:08

Најбитнија ствар, а то то је предсједник куцног савјета

ОДГОВОРИТЕ
Name

овца

21.05.2016 06:50

Насли смо и коме цемо вјеровати... земља није округла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

21.05.2016 07:06

И земља је стара 2000 година

Name

#

21.05.2016 08:04

Е насли су у кога це имати повјерења. Цим је водја, бјези од њега. Од верских водја, политицких водја, политицара генерално, сефова полиције, тузилаца, судија, официра и слицних, САМО БЈЕЗИ, И НЕ ОСВРЦИ СЕ! Го сљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Михаило

21.05.2016 08:09

Вазда млатис празну сламу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.05.2016 13:38

Истина је истина, а СРБи у незнању своме нека вјерују и даље другоме. Незаборавите, СРБи умјесто да ВЈЕРУЈУ у Бога вјеровали су Тити и партији,клели се у њега мртвог и зато јесу овде гдје су? У ПРЕДВОРЈУ САМОГ ПАКЛА!