Građani BiH više vjeruju vjerskim vođama

Tri najveća problema s kojima se BiH suočava su nezaposlenost, korupcija i ekonomska situacija, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja o političkim stavovima građana BiH.

 

Bosna i Hercegovina 21.05.2016 | 07:14
Građani BiH više vjeruju vjerskim vođama

Istraživanje na 1.000 ispitanika odabranih metodom slučajnog uzorka u sklopu Balkanske komparativne studije prvi put je provedeno po metodologiji koja se koristi u zemljama EU.

Znatan broj ispitanika (23 posto) uopšte nije zainteresovan za politiku, dok 70 posto kaže da rijetko ili nikad ne prate politička dešavanja u državi.

Svaki četvrti građanin smatra da odluke o određivanju stranačkih kandidata donose predsjednici stranaka uz određenu asistenciju glavnog odbora stranke, tako da ispitanici ne znaju ko ih zastupa u parlamentu BiH.

Svega 36 posto smatra da će sigurno glasati, dok 26 posto kaže da postoji vjerovatnoća da će obaviti svoju građansku dužnost.

Svaki deseti građanin siguran je da neće izaći na izbore. Demokratija kao oblik vladavine nije upitna, iako 30 posto ispitanih ovaj oblik vladavine ne smatra najboljim za našu zemlju.

Prema dobijenim podacima, građani imaju najviše povjerenja u vjerske zajednice (51 posto), policiju (50 posto) i Evropsku uniju (39 posto).

Povjerenja nema prema političkim strankama, predsjedavajućem Savjeta ministara, Predsjedništvu BiH, parlamentu i Savjetu ministara BiH.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom vijeću BiH, komentarišući rezultate istraživanja kaže da je i on jedan od građana koji žele demokratsko društvo, ali je očigledno, kako ističe, da je BiH daleko od toga.

"Bilo bi super kad na izbore ne bi izašlo 36 posto građana, ali teško da je tako. I ja sam nezadovoljan radom Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koji zadovoljava samo potrebe Bakira Izetbegovića i njegove supruge. Ovo je najgori sastav Savjeta ministara do sada i ne postoje reforme o kojima stalno govore", kazao je on.

Mirsad Đonlagić (SBB) kazao je da može govoriti u svoje ime, a ne u ime strane kojoj pripada, te da razumije nezadovoljstvo građana.

"Postoje mali pomaci, SBB će učiniti sve da ispuni svoja obećanja", rekao je Đonlagić i pozvao građane da izađu na izbore i da glasaju, jer jedino tako mogu nešto promijeniti.

Lazar Prodanović (SNSD), poslanik u Predstavničkom vijeću BiH, kaže da ga takav stav građana ne iznenađuje, te da su ljudi nezadovoljni. ž

"Međutim, to nije razlog da ne izađu na izbore. Treba da izađu i time pokažu svoj stav", rekao je Prodanović.

Vehid Šehić, politički analitičar, kaže da su rezultati apsolutno očekivani.

"Svako normalan nezadovoljan je situacijom u zemlji. Ovo je moralni sunovrat. Razlog za ovakvo razmišljanje građana su političari, oni su izvor uništavanja institucija jer političari u ovoj zemlji su u službi nacionalnih stranaka, a ne u službi države", rekao je Šehić.

Istraživanje je rađeno u sklopu Regionalnog istraživačkog programa za zapadni Balkan, koji provodi Univerzitet u Frajburgu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Denise

21.05.2016 05:25

Denis je član SDP i samo da ga podsjetim da je za formiranje prošlog savjeta minstara kada je snsd bio u vlasti bilo potrebno godinu i po dana za formiranje

ODGOVORITE
Name

za denise

21.05.2016 08:13

Pa tome su najvise doprinjela dva prijatelja Dodik i Covic ali i uz pomoc SDA,pa je toliko vremena trebalo.

Name

Raso

21.05.2016 05:46

Oni su bas posteni po meni oni jos gori zive bas na velikoj nozi

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.05.2016 07:34

СРБи од када су напустили Светосавље као филозофију живота и кроз југослсвенство се РАСРБИЛИ, и кроз комунистички лажно БРАСТВО и јединство међусобно разбратимили а са туђином збратимили никако више немогу да се "опасуље" или опамете и кроз покајање: пост и молитву да се врате Богу и СРБству, на пут Светог Саве који води у живот вјечни. Коме данас треба вјеровати када све има своју цијену? ПОЛИТИЧАРИМА, ВЈЕРСКИМ ВОЂАМА ИЛИ НЕКОМЕ ТРЕЋЕМ? НИКОМЕ од смртни људи који нас лажу и обмањују својим лијепо причама! У Библији стоји написано "проклет био човјек који вјерује човјеку!" Зато СРБи моји ако памети имате не вјерује смртним и ГРЕШНИМ људима већ само Оцу нашем Небеском, и Сину Његовом, Старом СРБском Рођаку, Господу нашем Исусу Христу. Провјеравајте зато духове (људе) јесу ли они од Бога послати или од ђавола, а слепо не следите ни једног човјека!

Name

nedostaje

21.05.2016 06:08

Najbitnija stvar, a to to je predsjednik kucnog savjeta

ODGOVORITE
Name

ovca

21.05.2016 06:50

Nasli smo i kome cemo vjerovati... zemlja nije okrugla...

ODGOVORITE
Name

Alija Sirotanović

21.05.2016 07:06

I zemlja je stara 2000 godina

Name

#

21.05.2016 08:04

E nasli su u koga ce imati povjerenja. Cim je vodja, bjezi od njega. Od verskih vodja, politickih vodja, politicara generalno, sefova policije, tuzilaca, sudija, oficira i slicnih, SAMO BJEZI, I NE OSVRCI SE! Go sljam.

ODGOVORITE
Name

Re.Mihailo

21.05.2016 08:09

Vazda mlatis praznu slamu

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.05.2016 13:38

Истина је истина, а СРБи у незнању своме нека вјерују и даље другоме. Незаборавите, СРБи умјесто да ВЈЕРУЈУ у Бога вјеровали су Тити и партији,клели се у њега мртвог и зато јесу овде гдје су? У ПРЕДВОРЈУ САМОГ ПАКЛА!