Патријарх владикама забранио хотеле

Неки епископи незадовољни што уместо у луксузним хотелима, на које су навикли, морају да спавају у скромним одајама.

Србија 19.05.2016 | 19:20
Патријарх владикама забранио хотеле

Владике Српске православне цркве љуте су што ове године за вријеме трајања Сабора морају да бораве у собама у Патријаршијском двору у Београду, док су прошлих година уживали у скупим престоничким хотелима.

Наиме, на Свети архијерејски Сабор СПЦ сваке године долази свештенство из свих крајева свијета, а досад је устаљена пракса била да одсједају по луксузним београдским хотелима. Међутим, ове године то им је строго забрањено, што је изазвало лавину незадовољства међу свештенством.

"Црквени великодостојници већ дуго су на удару јавности због непоштовања завјета сиромаштва, као и због раскалашног живота. Због тога је владикама ове године строго забрањено да спавају по хотелима, па им је свима дата соба у Патријаршијском двору. Међутим, неки се љуте јер су услови у Патријаршији за њих прескромни", испричао нам је јуче добро обавјештени извор у СПЦ.

Према његовим риечима, у СПЦ се нису надали баш толикој буни.

"Неки су чак хтјели да оду, као што се и десило прије неколико година, али су на крају схватили да им је боље да остану. Има владика који већ годинама за вријеме Сабора бораве у „својим“ собама. Рецимо, митрополит загребачко-љубљански Порфирије једини је који спава у манастиру Ковиљ и не мрзи га да вози сваки дан до Београда" објашњава наш саговорник.

Владика средњоевропски Сергије, који се претходних дана нашао на удару патријарха Иринеја због утаје пореза, али и медија због луксузног аутомобила са иницијалима и годином рођења на регистарским таблицама, опет је показао своју бахатост.

"Дајте те слике што сте направили, то скупо кошта! Знам ја ко сте ви! Запамтићу ја вас!" одбрусио је епископ средњоевропски.

Још дрчније се понео и епископ крушевачки Давид:

"Ово је без благослова, срамота! Јадници! Срам вас било! Ви сте Турци! Ви сте део нечисте седме силе!" оригинално је завршио низ увреда епископ Давид.

Ипак, нису све владике јуче биле лоше расположене. Тако је епископ захумско-херцеговачки Григорије упитао:

„Јесам ли лијеп?“, митрополит црногорско-приморски Амфилохије распитивао се за објектив фото-апарата, а Јован шумадијски је назвао Бога и поручио: „Ма, само ви радите!

Црквена комисија, коју ће предводити митрополит црногорско-приморски Амфилохије, посјетиће данас Академију црквене умјетности како би провјерила њихово вођење финансија. На челу Академије се 12 година налазио протојереј-ставрофор Радомир Поповић, кога је недавно Иринеј смијенио због несталог злата у Цркви Ружица и капели Свете Петке у Београду.

Јуче се расправљало о финансијским извјештајима епархија.

Митрополит Порфирије: Сликајте мој скромни "поло"

Послије медијских написа о баснословним цијенама аутомобила појединих владика, јуче испред Патријаршије одједном више није било скупих кола. За вијреме трајања ручка у Патријаршији већина владика се пешке упућивала у непознатом правцу, док је епископ Сергије покушао да завара новинаре, па га је возач у „аудију А6“ с краљевачким таблицама сачекао изнад Саборне цркве.

Митрополит Порфирије се нашалио са окупљеним новинарима и сам их позвао да сликају његов бијели „поло“.

"Ето, што нико неће ово да објави? Погледајте шта вози митрополит загребачко-љубљански? Ни возача немам", кроз смјех је рекао је Порфирије, који се упутио на предавање на Теолошки факултет.

Извор: Прес РС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Синиса

19.05.2016 18:37

..десно од патријарха, био је у фази пред монасење када сам била на Богословском у БГ. Видим да је сада владика. Не знам гдје и не знам његово монаско име.....зна ли ко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будиста

19.05.2016 19:36

Мислим да је то Хамид Рагиповиц-Беско а како се сада зове стварно не знам. Поз..

Name

професор

19.05.2016 21:29

Отац Јероним.световно име Синиса Мочевић из крупца код Војковица,а ти будиста засвирај у флауту код реиса церица

Name

Луксуз

19.05.2016 18:55

...а сто се тице возног парка испред Патријарсије....ипак, немојмо људи да нам владике главу губе у крсевима од аута у којима свакодневно гине јадно, убого стадо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

20.05.2016 05:03

Према свим релевантним истраживањима дошло се до закључка да су најбоље плаћени: политичари, попови и хоџе па савјетујем дјеци да при избору школе одаберу једно од ова три занимања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

20.05.2016 08:09

Ипак имамо среће јер нису још почели куповати хеликоптере и авионе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

22.05.2016 05:03

Са вјером у Бога до луксузног аутомобила и хотела са пет звијездица а ти народе даји прилоге умјесто да помогнес сиротињи и болесној дјеци. Процитала сам доста цланака о људима у невољи, болесним и старим који немају од цега да зиве, дјецикоја зиве и одрастају у потлеусицама без родитеља или са једним незаопосленим родитељем, болесној дјеци за коју се скупља новац за лијецење и иностранству како би им се спасао зивот и одазвала сам се кад год сам могла, али НИКАДА НИСАМ ЦУЛА НИ ПРОЦИТАЛА ДА ЈЕ ЦРКВА НЕКОМ НЕВОЉНИКУ ПОМОГЛА. а ови у мантијама , као и наси политицари , издигли се изнад народа и краду ли краду.Народе доди памети и спусти их на земљу гдје им је и мјесто јер и Богу на небу је од њих постало тијесно. Толико високо су ови полетели.

ОДГОВОРИТЕ