Patrijarh vladikama zabranio hotele

Neki episkopi nezadovoljni što umesto u luksuznim hotelima, na koje su navikli, moraju da spavaju u skromnim odajama.

Srbija 19.05.2016 | 19:20
Patrijarh vladikama zabranio hotele

Vladike Srpske pravoslavne crkve ljute su što ove godine za vrijeme trajanja Sabora moraju da borave u sobama u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, dok su prošlih godina uživali u skupim prestoničkim hotelima.

Naime, na Sveti arhijerejski Sabor SPC svake godine dolazi sveštenstvo iz svih krajeva svijeta, a dosad je ustaljena praksa bila da odsjedaju po luksuznim beogradskim hotelima. Međutim, ove godine to im je strogo zabranjeno, što je izazvalo lavinu nezadovoljstva među sveštenstvom.

"Crkveni velikodostojnici već dugo su na udaru javnosti zbog nepoštovanja zavjeta siromaštva, kao i zbog raskalašnog života. Zbog toga je vladikama ove godine strogo zabranjeno da spavaju po hotelima, pa im je svima data soba u Patrijaršijskom dvoru. Međutim, neki se ljute jer su uslovi u Patrijaršiji za njih preskromni", ispričao nam je juče dobro obavješteni izvor u SPC.

Prema njegovim riečima, u SPC se nisu nadali baš tolikoj buni.

"Neki su čak htjeli da odu, kao što se i desilo prije nekoliko godina, ali su na kraju shvatili da im je bolje da ostanu. Ima vladika koji već godinama za vrijeme Sabora borave u „svojim“ sobama. Recimo, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije jedini je koji spava u manastiru Kovilj i ne mrzi ga da vozi svaki dan do Beograda" objašnjava naš sagovornik.

Vladika srednjoevropski Sergije, koji se prethodnih dana našao na udaru patrijarha Irineja zbog utaje poreza, ali i medija zbog luksuznog automobila sa inicijalima i godinom rođenja na registarskim tablicama, opet je pokazao svoju bahatost.

"Dajte te slike što ste napravili, to skupo košta! Znam ja ko ste vi! Zapamtiću ja vas!" odbrusio je episkop srednjoevropski.

Još drčnije se poneo i episkop kruševački David:

"Ovo je bez blagoslova, sramota! Jadnici! Sram vas bilo! Vi ste Turci! Vi ste deo nečiste sedme sile!" originalno je završio niz uvreda episkop David.

Ipak, nisu sve vladike juče bile loše raspoložene. Tako je episkop zahumsko-hercegovački Grigorije upitao:

„Jesam li lijep?“, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije raspitivao se za objektiv foto-aparata, a Jovan šumadijski je nazvao Boga i poručio: „Ma, samo vi radite!

Crkvena komisija, koju će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, posjetiće danas Akademiju crkvene umjetnosti kako bi provjerila njihovo vođenje finansija. Na čelu Akademije se 12 godina nalazio protojerej-stavrofor Radomir Popović, koga je nedavno Irinej smijenio zbog nestalog zlata u Crkvi Ružica i kapeli Svete Petke u Beogradu.

Juče se raspravljalo o finansijskim izvještajima eparhija.

Mitropolit Porfirije: Slikajte moj skromni "polo"

Poslije medijskih napisa o basnoslovnim cijenama automobila pojedinih vladika, juče ispred Patrijaršije odjednom više nije bilo skupih kola. Za vijreme trajanja ručka u Patrijaršiji većina vladika se peške upućivala u nepoznatom pravcu, dok je episkop Sergije pokušao da zavara novinare, pa ga je vozač u „audiju A6“ s kraljevačkim tablicama sačekao iznad Saborne crkve.

Mitropolit Porfirije se našalio sa okupljenim novinarima i sam ih pozvao da slikaju njegov bijeli „polo“.

"Eto, što niko neće ovo da objavi? Pogledajte šta vozi mitropolit zagrebačko-ljubljanski? Ni vozača nemam", kroz smjeh je rekao je Porfirije, koji se uputio na predavanje na Teološki fakultet.

Izvor: Pres RS

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sinisa

19.05.2016 18:37

..desno od patrijarha, bio je u fazi pred monasenje kada sam bila na Bogoslovskom u BG. Vidim da je sada vladika. Ne znam gdje i ne znam njegovo monasko ime.....zna li ko?

ODGOVORITE
Name

Budista

19.05.2016 19:36

Mislim da je to Hamid Ragipovic-Besko a kako se sada zove stvarno ne znam. Poz..

Name

profesor

19.05.2016 21:29

Otac Jeronim.svetovno ime Sinisa Močević iz krupca kod Vojkovica,a ti budista zasviraj u flautu kod reisa cerica

Name

Luksuz

19.05.2016 18:55

...a sto se tice voznog parka ispred Patrijarsije....ipak, nemojmo ljudi da nam vladike glavu gube u krsevima od auta u kojima svakodnevno gine jadno, ubogo stado.

ODGOVORITE
Name

Geography

20.05.2016 05:03

Prema svim relevantnim istraživanjima došlo se do zaključka da su najbolje plaćeni: političari, popovi i hodže pa savjetujem djeci da pri izboru škole odaberu jedno od ova tri zanimanja

ODGOVORITE
Name

Md

20.05.2016 08:09

Ipak imamo sreće jer nisu još počeli kupovati helikoptere i avione

ODGOVORITE
Name

Buducnost

22.05.2016 05:03

Sa vjerom u Boga do luksuznog automobila i hotela sa pet zvijezdica a ti narode daji priloge umjesto da pomognes sirotinji i bolesnoj djeci. Procitala sam dosta clanaka o ljudima u nevolji, bolesnim i starim koji nemaju od cega da zive, djecikoja zive i odrastaju u potleusicama bez roditelja ili sa jednim nezaoposlenim roditeljem, bolesnoj djeci za koju se skuplja novac za lijecenje i inostranstvu kako bi im se spasao zivot i odazvala sam se kad god sam mogla, ali NIKADA NISAM CULA NI PROCITALA DA JE CRKVA NEKOM NEVOLJNIKU POMOGLA. a ovi u mantijama , kao i nasi politicari , izdigli se iznad naroda i kradu li kradu.Narode dodi pameti i spusti ih na zemlju gdje im je i mjesto jer i Bogu na nebu je od njih postalo tijesno. Toliko visoko su ovi poleteli.

ODGOVORITE