Анализа - видео: Шпанска фудбалска инквизиција!

Нова димензија шпанске фудбалске хегемоније додатно на значају добија када се узме у обзир да је последњи европски пехар пре почетка суверене владавине отишао у Немачку. Било је то 2013. године, када је Бајерн предвођен Пепом Гвардиолом у Прагу на пенале добио Челси Жозеа Муриња!

Фудбал 25.05.2016 | 00:00
Анализа - видео: Шпанска фудбалска инквизиција!

Шпански фудбал је без премца. Хтели то љубитељи „неприкосновеног“ енглеског лоптања по травнатим површинама, али на Иберијском полуострву игра се најбољи, најквалитетнији и најорганизованији фудбал не само на европској, већ и на светској мапи.

Ако је икоме потребан доказ ове тврдње, може га пронаћи у податку да ће и у трећој узастопној сезони сви најважнији континентални клупски трофеји отићи у витрине најјачих екипа из државе и даље важећег европског шампиона. А до пре две године - и светског.

Казнена експедиција Унаја Емерија исписала је нове, блиставе странце фудбалске историје тријумфом над Ливерпулом и по трећи пут у низу оверила пехар освајача Лиге Европе. Пети у последњих десет година. И то на какав начин – у фуриозном налету који је трајао 25 минута, после којег од Ливерпула нису остали ни дугмићи.

Док црвено-бели део Андалузије слави, Севиља и ове године стрпљиво чека име такмаца са којим ће укрстити копља у још једном финалу Суперкупа Европе. А и овог пута ће, као и у претходна два наврата, противник бити један од старих познаника - Реал или Атлетико Мадрид!

Нова димензија шпанске фудбалске хегемоније додатно на значају добија када се узме у обзир да је последњи европски пехар пре почетка суверене владавине отишао у Немачку. Било је то 2013. године, када је Бајерн предвођен Пепом Гвардиолом у Прагу на пенале добио Челси Жозеа Муриња у Суперкупу Европе. И у тој утакмици није могло без Шпанаца. Поред Гвардиоле, у листу стрелаца уписали су се Хави Мартинез и Фернандо Торес. Био је то последњи пут да је остатак Европе осетио слатки укус победе, јер је од тада уследила силовита доминација којој се не назире крај.

Све је почело пре нешто више од две године. Севиља предвођена Карлосом Баком и Иваном Ракитићем била је боља од Бенфике на последњем степенику борбе за пехар Лиге Европе и то после бољег извођења пенала. Резултат је био – 4:2.

Наставило се репликом овогодишњег финала Лиге шампиона који су и тада одиграла два мадридска супарника - Реал и Атлетико. Краљевски клуб је тада, након продужетака славио са огромних 4:1, иако је утакмица била тесна од прве до последње секунде.

Исте године два шпанска клуба сударила су се и у потери за пехаром у Суперкупу Европе. Реал је славио са 2:0. А онда је мадридски гигант отишао и корак даље па се окитио круном намењеном прваку Светског клупског првенства.

Наредне, 2015. године, виђена је иста прича - Барселона је на путу до титуле првака Старог континента прегазила све под собом и на колена бацила Манчестер Сити, Пари Сен Жермен, Бајерн и на крају - Јувентус. Нико није био ни до колена каталонском великану.

Севиља је наставила своју производњу у "Б" продукцији у једном од најлуђих финала у новијој историји Лиге Европе. Чета Унаја Емерија успела је да добије Дњепро резултатом 3:2 пред готово 50.000 људи на Националном стадиону у Варшави. Карлос Бака је тада са два поготка доказао да је калибар кадар друштва најбољих голгетера на континенту.

Наравно, уследило је и финале континенталног Суперкупа, а опет су се за трофеј борила два шпанска тима. Барселона је након потпуне луднице у 120 минута утакмице славила са невероватних 5:4! Као и Реал и екипа Луиса Енрикеа је крајем 2015. године крунисала фантастичну годину освајањем Светског клупског првенства.

А онда се „догодила“ и ова сезона. Севиља од 65.000.000 евра растурила је Клопов Ливерпул на саставне делове, а 28. маја за европску круну бориће се - Реал и Атлетико!

Самим тим, то значи да ће Суперкуп Европе поново отићи у шпанске руке, а можда чак и пехар са Светског клупског првенства.

Севиља три, Реал три досад, Барселона такође три, Атлетико прети. Шпански клупски фудбал налази се у готово јединственој серији, која ће само додатно утемљити тврдњу - непревазиђени су!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар