Analiza - video: Španska fudbalska inkvizicija!

Nova dimenzija španske fudbalske hegemonije dodatno na značaju dobija kada se uzme u obzir da je poslednji evropski pehar pre početka suverene vladavine otišao u Nemačku. Bilo je to 2013. godine, kada je Bajern predvođen Pepom Gvardiolom u Pragu na penale dobio Čelsi Žozea Murinja!

Fudbal 25.05.2016 | 00:00
Analiza - video: Španska fudbalska inkvizicija!

Španski fudbal je bez premca. Hteli to ljubitelji „neprikosnovenog“ engleskog loptanja po travnatim površinama, ali na Iberijskom poluostrvu igra se najbolji, najkvalitetniji i najorganizovaniji fudbal ne samo na evropskoj, već i na svetskoj mapi.

Ako je ikome potreban dokaz ove tvrdnje, može ga pronaći u podatku da će i u trećoj uzastopnoj sezoni svi najvažniji kontinentalni klupski trofeji otići u vitrine najjačih ekipa iz države i dalje važećeg evropskog šampiona. A do pre dve godine - i svetskog.

Kaznena ekspedicija Unaja Emerija ispisala je nove, blistave strance fudbalske istorije trijumfom nad Liverpulom i po treći put u nizu overila pehar osvajača Lige Evrope. Peti u poslednjih deset godina. I to na kakav način – u furioznom naletu koji je trajao 25 minuta, posle kojeg od Liverpula nisu ostali ni dugmići.

Dok crveno-beli deo Andaluzije slavi, Sevilja i ove godine strpljivo čeka ime takmaca sa kojim će ukrstiti koplja u još jednom finalu Superkupa Evrope. A i ovog puta će, kao i u prethodna dva navrata, protivnik biti jedan od starih poznanika - Real ili Atletiko Madrid!

Nova dimenzija španske fudbalske hegemonije dodatno na značaju dobija kada se uzme u obzir da je poslednji evropski pehar pre početka suverene vladavine otišao u Nemačku. Bilo je to 2013. godine, kada je Bajern predvođen Pepom Gvardiolom u Pragu na penale dobio Čelsi Žozea Murinja u Superkupu Evrope. I u toj utakmici nije moglo bez Španaca. Pored Gvardiole, u listu strelaca upisali su se Havi Martinez i Fernando Tores. Bio je to poslednji put da je ostatak Evrope osetio slatki ukus pobede, jer je od tada usledila silovita dominacija kojoj se ne nazire kraj.

Sve je počelo pre nešto više od dve godine. Sevilja predvođena Karlosom Bakom i Ivanom Rakitićem bila je bolja od Benfike na poslednjem stepeniku borbe za pehar Lige Evrope i to posle boljeg izvođenja penala. Rezultat je bio – 4:2.

Nastavilo se replikom ovogodišnjeg finala Lige šampiona koji su i tada odigrala dva madridska suparnika - Real i Atletiko. Kraljevski klub je tada, nakon produžetaka slavio sa ogromnih 4:1, iako je utakmica bila tesna od prve do poslednje sekunde.

Iste godine dva španska kluba sudarila su se i u poteri za peharom u Superkupu Evrope. Real je slavio sa 2:0. A onda je madridski gigant otišao i korak dalje pa se okitio krunom namenjenom prvaku Svetskog klupskog prvenstva.

Naredne, 2015. godine, viđena je ista priča - Barselona je na putu do titule prvaka Starog kontinenta pregazila sve pod sobom i na kolena bacila Mančester Siti, Pari Sen Žermen, Bajern i na kraju - Juventus. Niko nije bio ni do kolena katalonskom velikanu.

Sevilja je nastavila svoju proizvodnju u "B" produkciji u jednom od najluđih finala u novijoj istoriji Lige Evrope. Četa Unaja Emerija uspela je da dobije Dnjepro rezultatom 3:2 pred gotovo 50.000 ljudi na Nacionalnom stadionu u Varšavi. Karlos Baka je tada sa dva pogotka dokazao da je kalibar kadar društva najboljih golgetera na kontinentu.

Naravno, usledilo je i finale kontinentalnog Superkupa, a opet su se za trofej borila dva španska tima. Barselona je nakon potpune ludnice u 120 minuta utakmice slavila sa neverovatnih 5:4! Kao i Real i ekipa Luisa Enrikea je krajem 2015. godine krunisala fantastičnu godinu osvajanjem Svetskog klupskog prvenstva.

A onda se „dogodila“ i ova sezona. Sevilja od 65.000.000 evra rasturila je Klopov Liverpul na sastavne delove, a 28. maja za evropsku krunu boriće se - Real i Atletiko!

Samim tim, to znači da će Superkup Evrope ponovo otići u španske ruke, a možda čak i pehar sa Svetskog klupskog prvenstva.

Sevilja tri, Real tri dosad, Barselona takođe tri, Atletiko preti. Španski klupski fudbal nalazi se u gotovo jedinstvenoj seriji, koja će samo dodatno utemljiti tvrdnju - neprevaziđeni su!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar