Нема изручења радикала Хагу!

Виши суд у Београду одлучио је данас да се троје функционера Српске радикалне странке не изручи Хашком трибуналу који је захтевао њихово изручење због суђења поводом оптужби да су утицали на сведоке у поступку против Војислава Шешеља.

Србија 18.05.2016 | 12:57
Нема изручења радикала Хагу!

Судија за претходни поступак донео је данас решење којим се утврђује да нису испуњени услови за предају и хапшење окривљених Петра Јојића, Вјерице Радета и Јове Остојића, по налогу Трибунала у Хагу, саоспстила је данас СРС.

Судија је како се наводи, утврдио да постоји правна обавеза Републике Србије да испоручује само окривљењене за најтеже ратне злочине, геноцид и злочине против човечности.

За оптужене због непоштовања суда та обавеза не постоји, наводи се у саопштењу.

Одлука није правоснажна

Ова одлука, међутим, није још правоснажна. Коначну одлуку ће донети трочлано веће тог суда.

Вјерица Радета, Петар Јојић и Јово Остојић јуче су саслушани пред судијом за претходни поступак Одељеја за ратне злочине поводом захтева Хашког трибинала за њихово хапшење и изручење.

Да подсетимо, Хашки трибунал оптужио је троје бивших и садашњих функционера Српске радикалне странке за непоштовање суда због тога што су наводно, у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља, претили, застрашивали и нудили мито сведоцима да би утицали на њихово сведочење.

Налози за хапшење Радете, Јојића и остојића издати су 19. јануара 2015. године, а 1. децембра прошле године оптужница је коригована и потврђен је налог за хапшење.

Лидер СРС Војислав Шешељ је у марту првостепеном пресудом Трибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протеривање Хрвата из Војводине.

Тужилаштво Хашког трибунала је најавило жалбу на ту пресуду којом ће тражити од Жалбеног већа да преиначи пресуду и Шешеља прогласи кривим или да пресуду укине у целости и наложи понављање суђења.

Извор: Бета/Тањуг

Фото: М. Јовић / РАС Србија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

нн

18.05.2016 14:16

И не треба да има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јакако

18.05.2016 15:31

Биће биће како други хоће

ОДГОВОРИТЕ