Nema izručenja radikala Hagu!

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da se troje funkcionera Srpske radikalne stranke ne izruči Haškom tribunalu koji je zahtevao njihovo izručenje zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Srbija 18.05.2016 | 12:57
Nema izručenja radikala Hagu!

Sudija za prethodni postupak doneo je danas rešenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu, saospstila je danas SRS.

Sudija je kako se navodi, utvrdio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti.

Za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji, navodi se u saopštenju.

Odluka nije pravosnažna

Ova odluka, međutim, nije još pravosnažna. Konačnu odluku će doneti tročlano veće tog suda.

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić juče su saslušani pred sudijom za prethodni postupak Odeljeja za ratne zločine povodom zahteva Haškog tribinala za njihovo hapšenje i izručenje.

Da podsetimo, Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera Srpske radikalne stranke za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

Nalozi za hapšenje Radete, Jojića i ostojića izdati su 19. januara 2015. godine, a 1. decembra prošle godine optužnica je korigovana i potvrđen je nalog za hapšenje.

Lider SRS Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Izvor: Beta/Tanjug

Foto: M. Jović / RAS Srbija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nn

18.05.2016 14:16

I ne treba da ima.

ODGOVORITE
Name

Jakako

18.05.2016 15:31

Biće biće kako drugi hoće

ODGOVORITE