Бијељина: 3.000 фирми пред ликвидацијом

У Окружном привредном суду у Бијељини отворено је стотину нових предмета и покренути су поступци ликвидације предузећа по службеној дужности.

Република Српска 18.05.2016 | 08:32
Бијељина: 3.000 фирми пред ликвидацијом

„Код овог суда од почетка године покренуто је 49 предмета ликвидације предузећа по службеној дужности и донесена су рјешења о закључењу тог поступка“, каже за пословни портал ЦАПИТАЛ Божана Гужвић, предсједник Окружног привредног суда у Бијељини.

„У случају поменутих 49 предузећа чека се истек жалбеног рока. Уколико не буде поднесених жалби, извршиће се брисање тих пословних субјеката из судског регистра. У два предмета који су покренути по службеној дужности повјериоци су пријавили одређена потраживања и такви предмети прелазе у поступак редовне ликвидације, сходно Закону о ликвидационом поступку“, рекла је Гужвић.

Што се тиче нових 100 покренутих предмета ликвидације привредних друштава, Гужвић истиче да након доношење рјешења о отварању поступка слиједи законом прописана процедура.

Појашњава да је поступак ликвидације привредних субјеката по службеној дужности уређен Законом о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској.

„Ријеч је о привредним субјектима који нису усклађивали свој облик организовања, као и опште акте са Законом о привредним друштвима и другим посебним прописима у роковима који су били законом прописани“, наглашава Гужвић.

Углавном је ријеч о бившим приватним предузећима и друштвеним предузећима, а у бијељинском Окружном привредном суду у рад узимају привредне субјекте који су регистровани од 1994. године до данас.
У Бијељини постоји чак око 3.000 привредних субјеката над којима ће бити отворен поступак ликвидације по службеној дужности.

У питању је поступак који се не може окончати преко ноћи, имајући у виду законом прописане рокове који се тичу пријаве повјерилаца код ликвидационог дужника.

У суду кажу да мора протећи рок од 90 дана од дана објављивања одлуке о покретању поступка о ликвидацији, након чега се чека на истицање жалбеног рока од мјесец дана и тек онда се доноси рјешење о закључењу ликвидационог поступка.

Извор: Цапитал

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Васо

18.05.2016 07:07

Одкуд то па ту влада сдс вец двадесет година

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

18.05.2016 07:26

Где је то индустриска зона у Бијељини.Имали у РС.3000 подузеца.

Name

Михаило Микић

19.05.2016 02:07

Никада Бијељина није имала три хиљаде радно активни предузећа. Неко се забројао или су то била фиктивни предузећа само на папиру!

Name

Нико из масе

18.05.2016 08:19

БН је "клиницки мртав" "град". Добро је јос само будзетским паразитима. Привреде нема, нити це је у догледно вријеме бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука,пријатељ из пореске

18.05.2016 16:26

......ћутите Семберци кад Вам гасе предузеца,фирме,русе банке,,добило вас је отказ 1000 због измонтираног политич.процеса против Бобар групе..најуреднијег пореског обвезника у бн а богами И у бих ......Само мањак у бн будзету је 5 000 000 км ,ето Вам политика,сад на биро..колико гори компанија има у РС ,раде на минималцу,,на црно....прицајте сто хоцете Али Бобар групе је институција ,,,,била је Зила куцавица Семберије....зиви били па видјели.,,Правда је спора Али достижна!Поздрав из љуте Крајине

Name

Андјеомм

18.05.2016 14:09

Ма како то па ту су на власти протестанти цестити. Не могу да вјерујем да је толики хаос. Молимо вас да одма преузмете и владу и дрзаву да средите стање као у опстинама гдје сте вецина. Мозе ли један протест и контра протест у Бијељини да ми крајисници додјемо мирно и демократски да митингујемо. Ма заборавио сам Додик предсједник и Зељка су покрали Бијељину Добој Требиње Градиску и унистили је ли тако опозицијо из парка. Гласацемо опет за Мицу Мицица ста цес цовијек зна да ради је ли тако Босицу Пандуревићка и остали протестанти са комадом папира и захтјевима.

ОДГОВОРИТЕ