Bijeljina: 3.000 firmi pred likvidacijom

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini otvoreno je stotinu novih predmeta i pokrenuti su postupci likvidacije preduzeća po službenoj dužnosti.

Republika Srpska 18.05.2016 | 08:32
Bijeljina: 3.000 firmi pred likvidacijom

„Kod ovog suda od početka godine pokrenuto je 49 predmeta likvidacije preduzeća po službenoj dužnosti i donesena su rješenja o zaključenju tog postupka“, kaže za poslovni portal CAPITAL Božana Gužvić, predsjednik Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

„U slučaju pomenutih 49 preduzeća čeka se istek žalbenog roka. Ukoliko ne bude podnesenih žalbi, izvršiće se brisanje tih poslovnih subjekata iz sudskog registra. U dva predmeta koji su pokrenuti po službenoj dužnosti povjerioci su prijavili određena potraživanja i takvi predmeti prelaze u postupak redovne likvidacije, shodno Zakonu o likvidacionom postupku“, rekla je Gužvić.

Što se tiče novih 100 pokrenutih predmeta likvidacije privrednih društava, Gužvić ističe da nakon donošenje rješenja o otvaranju postupka slijedi zakonom propisana procedura.

Pojašnjava da je postupak likvidacije privrednih subjekata po službenoj dužnosti uređen Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj.

„Riječ je o privrednim subjektima koji nisu usklađivali svoj oblik organizovanja, kao i opšte akte sa Zakonom o privrednim društvima i drugim posebnim propisima u rokovima koji su bili zakonom propisani“, naglašava Gužvić.

Uglavnom je riječ o bivšim privatnim preduzećima i društvenim preduzećima, a u bijeljinskom Okružnom privrednom sudu u rad uzimaju privredne subjekte koji su registrovani od 1994. godine do danas.
U Bijeljini postoji čak oko 3.000 privrednih subjekata nad kojima će biti otvoren postupak likvidacije po službenoj dužnosti.

U pitanju je postupak koji se ne može okončati preko noći, imajući u vidu zakonom propisane rokove koji se tiču prijave povjerilaca kod likvidacionog dužnika.

U sudu kažu da mora proteći rok od 90 dana od dana objavljivanja odluke o pokretanju postupka o likvidaciji, nakon čega se čeka na isticanje žalbenog roka od mjesec dana i tek onda se donosi rješenje o zaključenju likvidacionog postupka.

Izvor: Capital

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vaso

18.05.2016 07:07

Odkud to pa tu vlada sds vec dvadeset godina

ODGOVORITE
Name

brzi

18.05.2016 07:26

Gde je to industriska zona u Bijeljini.Imali u RS.3000 poduzeca.

Name

Михаило Микић

19.05.2016 02:07

Никада Бијељина није имала три хиљаде радно активни предузећа. Неко се забројао или су то била фиктивни предузећа само на папиру!

Name

Niko iz mase

18.05.2016 08:19

BN je "klinicki mrtav" "grad". Dobro je jos samo budzetskim parazitima. Privrede nema, niti ce je u dogledno vrijeme biti.

ODGOVORITE
Name

Banja luka,prijatelj iz poreske

18.05.2016 16:26

......ćutite Semberci kad Vam gase preduzeca,firme,ruse banke,,dobilo vas je otkaz 1000 zbog izmontiranog politič.procesa protiv Bobar grupe..najurednijeg poreskog obveznika u bn a bogami I u bih ......Samo manjak u bn budzetu je 5 000 000 km ,eto Vam politika,sad na biro..koliko gori kompanija ima u RS ,rade na minimalcu,,na crno....pricajte sto hocete Ali Bobar grupe je institucija ,,,,bila je Zila kucavica Semberije....zivi bili pa vidjeli.,,Pravda je spora Ali dostižna!Pozdrav iz ljute Krajine

Name

Andjeomm

18.05.2016 14:09

Ma kako to pa tu su na vlasti protestanti cestiti. Ne mogu da vjerujem da je toliki haos. Molimo vas da odma preuzmete i vladu i drzavu da sredite stanje kao u opstinama gdje ste vecina. Moze li jedan protest i kontra protest u Bijeljini da mi krajisnici dodjemo mirno i demokratski da mitingujemo. Ma zaboravio sam Dodik predsjednik i Zeljka su pokrali Bijeljinu Doboj Trebinje Gradisku i unistili je li tako opozicijo iz parka. Glasacemo opet za Micu Micica sta ces covijek zna da radi je li tako Bosicu Pandurevićka i ostali protestanti sa komadom papira i zahtjevima.

ODGOVORITE