Грешку директора плаћају грађани

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 17.05.2016 | 11:51
Грешку директора плаћају грађани

АФЕРА „139“
„Робне резерве Републике Српске“

Због несавјесног и штетног пословања директора Робних резерви Републике Српске, Република Српска је остала без 1,6 милиона марака које се исплаћују бањалучком предузећу “ВСТ ТРЕНД”, по основу правоснажне судске пресуде, а у вези са послом набавке регресираног минералног ђубрива за прољећну сјетву 2009. године.

Посао набавке регресираног ђубрива вриједио је 16 милиона марака, а “ВСТ ТРЕНДУ” се треба исплатити 1,6 милиона марака, односно 10% од вриједности посла.

Главни кривац за овај милионски губитак је Радован Самарџија, некадашњи директор “Робних резерви”, а сада запослен на високој функцији у Пореској управи.

Закључком Владе Републике Српске од 6. фебруара 2009. године задужена је Републичка дирекција за робне резерве да изврши набавку минералног ђубрива НПК 15:15:15 у количини до 20.000 тона и Д2 у количини до 10.000 тона.

Радован Самарџија, тадашњи директор Дирекције, посао набавке додијелио је фирми “Агрогроуп” Брчко, власника Драгана Томића, са којим је био у блиским пословним односима. “Агрогроуп” је добио посао, иако није имао доказ о томе да ђубриво, које је требало да набави из Украјине, није радиоактивно, док је други, повољнији, понуђач “ВСТ ТРЕНД” из Бањалуке, имао тај доказ и дефинисане рокове испоруке ђубрива.

Представници Министарства пољопривреде у Комисији, коју су чинили три представника Дирекције и два члана из министарства, оградили су се од одлуке о додјељивању посла предузећу “Агрогроуп”, али Самарџија је игнорисао и Канцеларију за разматрање жалби из Сарајева која је уважила жалбу предузећа “ВСТ ТРЕНД”.

“ВСТ” је поднијела тужбу и добила одштету од 1,6 милиона КМ.

Партија демократског прогреса

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

неса

17.05.2016 10:49

Свашта, ПДП нашао некога прозива за грешке и проневјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФОРД

17.05.2016 11:22

Јако велик проблем у РС је судство које је најмање независно ,јако је пуно утицаја политицких фракција на њихов рад. Темељне промијене су битне у судству и то сви знају.Обзиром на примања које судије примају, поставља се питање у вези њихове ефикасности и нацину рада,а о павовременим и неовисним пресудама да и не говоримо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

01

17.05.2016 12:09

Само лупате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

17.05.2016 12:14

Није то рр него власт. Најбољи је ипак био Миловановиц кад су на дјубриву узели сест милона

ОДГОВОРИТЕ