Grešku direktora plaćaju građani

Partija demokratskog progresa očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 17.05.2016 | 11:51
Grešku direktora plaćaju građani

AFERA „139“
„Robne rezerve Republike Srpske“

Zbog nesavjesnog i štetnog poslovanja direktora Robnih rezervi Republike Srpske, Republika Srpska je ostala bez 1,6 miliona maraka koje se isplaćuju banjalučkom preduzeću “VST TREND”, po osnovu pravosnažne sudske presude, a u vezi sa poslom nabavke regresiranog mineralnog đubriva za proljećnu sjetvu 2009. godine.

Posao nabavke regresiranog đubriva vrijedio je 16 miliona maraka, a “VST TRENDU” se treba isplatiti 1,6 miliona maraka, odnosno 10% od vrijednosti posla.

Glavni krivac za ovaj milionski gubitak je Radovan Samardžija, nekadašnji direktor “Robnih rezervi”, a sada zaposlen na visokoj funkciji u Poreskoj upravi.

Zaključkom Vlade Republike Srpske od 6. februara 2009. godine zadužena je Republička direkcija za robne rezerve da izvrši nabavku mineralnog đubriva NPK 15:15:15 u količini do 20.000 tona i D2 u količini do 10.000 tona.

Radovan Samardžija, tadašnji direktor Direkcije, posao nabavke dodijelio je firmi “Agrogroup” Brčko, vlasnika Dragana Tomića, sa kojim je bio u bliskim poslovnim odnosima. “Agrogroup” je dobio posao, iako nije imao dokaz o tome da đubrivo, koje je trebalo da nabavi iz Ukrajine, nije radioaktivno, dok je drugi, povoljniji, ponuđač “VST TREND” iz Banjaluke, imao taj dokaz i definisane rokove isporuke đubriva.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede u Komisiji, koju su činili tri predstavnika Direkcije i dva člana iz ministarstva, ogradili su se od odluke o dodjeljivanju posla preduzeću “Agrogroup”, ali Samardžija je ignorisao i Kancelariju za razmatranje žalbi iz Sarajeva koja je uvažila žalbu preduzeća “VST TREND”.

“VST” je podnijela tužbu i dobila odštetu od 1,6 miliona KM.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

nesa

17.05.2016 10:49

Svašta, PDP našao nekoga proziva za greške i pronevjere.

ODGOVORITE
Name

FORD

17.05.2016 11:22

Jako velik problem u RS je sudstvo koje je najmanje nezavisno ,jako je puno uticaja politickih frakcija na njihov rad. Temeljne promijene su bitne u sudstvu i to svi znaju.Obzirom na primanja koje sudije primaju, postavlja se pitanje u vezi njihove efikasnosti i nacinu rada,a o pavovremenim i neovisnim presudama da i ne govorimo.

ODGOVORITE
Name

01

17.05.2016 12:09

Samo lupate.

ODGOVORITE
Name

vuper

17.05.2016 12:14

Nije to rr nego vlast. Najbolji je ipak bio Milovanovic kad su na djubrivu uzeli sest milona

ODGOVORITE