Лусија Кимани: Сама финансирам припреме за Рио!

Једина спортистикиња из Републике Српске која је осигурала наступ на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру још није добила обећаних 8.000 марака за припреме од Владе РС.

Остали спортови 19.05.2016 | 08:20
Лусија Кимани: Сама финансирам припреме за Рио!

Тачно 81 дан остао је до почетка Олимпијаде и док је већина спортиста у пуном јеку припрема, Лусија Кимани кубури са новцем за припреме.

Маратонка из Приједора, које је до сада два пута учествовала на највећој планетарној смотри, без икакве помоћи је успјела да избори норму и за Рио де Жанеиро. Сада када треба да се спреми за најважније такмичење у каријери не може потпуно да реализује план припрема пошто нема довољно новца.

Да ствар буде гора, њој је Министарство породице, омладине и спорта одобрило 8.000 марака, али те паре јој још нису легле на рачун. "Закочило" је у Министарству финансија Републике Српске, јер све исплате иду преко Трезора Републике Српске, а Киманијева ће добити новац када надлежни у овом Министарству финансија одобре исплату, пренио је "Глас Српске".

"Мало је необично, али сама финансирам припреме. Није остало пуно времена до почетка, а обећана помоћ још није стигла. Једини сам спортиста из Српске са испуњеном нормом и то је у најмању руку јако чудно. Добила сам папир са одобреним средствима, али то још није реализовано у пракси. Не знам до кога је, али се надам да ће ускоро бити завршено. Треба се надати да ће институције препознати значај и помоћи да припреме одрадим како треба. Знамо шта значи учешће на овом такмичењу за појединца, али и за државу", изјавила је Киманијева бањалучком листу.

Наша атлетичарка, која је поријеклом из Кеније, добија стипендију од Олимпијског комитета БиХ, али та средства не могу помоћи да одради све зацртано. Други извор прихода једноставно нема.

"Искрено, било је тренутака када сам размишљала о одласку у Рио. Апсурдно је да испуниш норму за Игре и да немаш подршке. Требало је да отпутујем у Кенију на припреме, али још сам овдје. Маратон на Играма је 14. августа и буквално је важан сваки дан. Имамо подршку Олимпијског комитета БиХ, али то је недовољно да бисмо покрили све трошкове. Немогуће је да поред овога радим неки други посао да бих зарадила. Да би испунио норму мораш да тренираш два пута дневно, да спаваш и одмараш се".

У Министарству породице, омладине и спорта Владе РС потврдили су да су одобрили средства за Киманијеву још 2015. године, али су додали да не могу утицати на то што новац није пребачен.

"На конкурсу за расподјелу средстава од игара на срећу за постигнуте спортске резултате Лусији Кимани додијељено је 8.000 марака, што је уједно и највећи износ у категорији појединаца. Међутим, то што новац још није на њеном рачуну није до нас", истакли су у Министарству.

Због постојеће ситуације забринут је и Лусијин тренер Синиша Марчетић, који апелује на надлежне да све буде брзо завршено.

"Много би нам значио тај износ и са њим бисмо могли да направимо адекватне припреме. Влада РС, односно ресорно министарство 2008. и 2012. године подржало је припреме за Игре па смо увјерени да ће тако бити и овај пут како бисмо што боље представили Републику Српску у свијету", рекао је Марчетић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вук

19.05.2016 07:34

Нема пара за дјецу,посао,борце,спорт,умјетнике итд...Јадна нам наса мајка!

ОДГОВОРИТЕ