Видео: Макс Ферштапен - Мали Сена је "случајни" рекордер и дуго је возио без дозволе!

Ако некога зову мали Сена, ако је он најмлађи победник трке у историји Формуле 1, онда је дефинитивно вредан пажње. Макс Ферштапен имао је ту (не)срећу да се "појави" у дану када је Новак Ђоковић изгубио римско финале од Ендија Мареја, а кошаркаши ЦСКА освојили Евролигу.

Остали спортови 18.05.2016 | 20:20
Видео: Макс Ферштапен - Мали Сена је "случајни" рекордер и дуго је возио без дозволе!

Голобради Холанђанин, рођен 30. септембра 1997. године, успео је да испише нову страницу спортске историје за воланом Ред Буловог болида на стази Каталуња у Шпанији. Како то обично бива, за све је потребно и мало среће, коју морате да заслужите...

Ферштапен је управо пред Велику награду Шпаније у тиму заменио Данијела Квајта који је због неопростивих грешака послат у млађу екипу Торо Росо, и на самом старту су испала два главна фаворита.

Нетрепељивост између Мерцедесових асова Ника Розберга (победио на прве четири трке од почетка сезоне) и Луиса Хамилтона (двоструки узастопни првак) кулминирала је сударом већ у трећој кривини.

То је све отворило пут Ферштапену до циља, до ког је возио маестрално на дебију за Ред Бул. Толико добро да је закорачио на прави пут да оправда надимак "мали Сена", како га многи зову, а поредити се са једним од великана Формуле 1, ако не и највећим, огромна је част.

Са 18 година и 227 дана постао је најмлађи победник трке оборивши досадашњи рекорд који је држао Себастијан Фетел са 19 година и два месеца. Померио је границу која је сада тешко достижна и уједно постао први Холанђанин на највишем степенику победничког постоља. 

Била је то 24. трка у каријери Макса Ферштапена, најмлађег дебитанта, јер се на стази Формуле 1 први пут нашао са 17 година и 166 дана, 2015. у Аустралији. Баш те године се нашао и на додатним мукама, пошто је завршавао школу, па је време проводио у учионици и на стазама.

Оно што је врло занимљиво, а не много познато је да је Ферштапен више од пола прошле сезоне у Формули 1 возио без возачке дозволе за градску вожњу. Према холандским прописима, возачки испит могао је да положи тек са 18 година, што се догодило када је постао пунолетан у септембру 2015. године.

Мали Сена је рођен у белгијском граду Хаселту и потиче из ауто-мото породице. Његов отац, Холанђанин Јос Ферштапен био је дугогодишњи возач Формуле 1, а мајка Софија Кумпен, иначе Белгијанка, такмичила се у картингу.

- Макс је доказао да је вансеријски таленат. Његове вожње у Торо Росу су биле импресивне и срећни смо што смо му дали шансу у болиду Ред Була. Никада не бисте рекли да има 18 година - рекао је Кристијан Хорнер, шеф Ред Була тима.

Формула 1 је дефинитивно добила неопходно освежење.

Може и по снегу

Средином јануара текуће године Ферштапен је демонстрирао још једну вештину - возио је болид Формуле 1 по снегу. Ставио је ланце на точкове и опробао се у тешким временским условима.

Поређење са Шумахером, Фетелом и Хамилтоном

Легендарни Михаел Шумахер је до прве победе у Формули 1 дошао са 23 године, било је то 1992. у Белгији, а Луис Хамилтон са 22 и то у Канади 2007. Ферштапен је то учинио са 18 и у првом наступу за Ред Бул, а укупно 24. трци. Себастијану Фетелу су биле потребне 22 трке за првенац, Шумахеру 18, а Хамилтону свега шест.

Генерални пласман возача:

1. Нико Розберг 100

2. Кими Раиконен 61

3. Луис Хамилтон 57

4. Себастијан Фетел 48

5. Данијел Рикардо 48

6. Макс Ферштапен 38

7. Фелипе Маса 36

8. Валтери Ботас 29

9. Данил Квјат 22

10. Роман Грожан 22

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар