"Цоуриер Маил": БиХ на мети Исламске државе

Босна и Херцеговина налази се на мети Исламске државе због велике незапослености, етничких тензија и дисфункционалности, што исламисти виде као шансу да направе џихадистичку војску у центру Европе, преноси аустралијски "Цоуриер Маил".

Босна и Херцеговина 13.05.2016 | 22:31
"Цоуриер Маил": БиХ на мети Исламске државе

Позивајући се на извор из НАТО-а, овај аустралијски лист преноси да Исламска држава жели да искористи избјегличку кризу и тако пребаци своје водеће лидере у Европу, који ће касније регрутовати оне који ће изводити нападе.

Обавјештајни агенти НАТО-а открили су да је Исламска држава промијенила своје дјеловање; више не врше масовно регрутовање симпатизера, већ ће се фокусирати на регрутовање оних са софистицираним вјештинама који ће изводити циљане нападе.

"Масовно регрутовање терориста ће у скорашње вријеме бити обустављено, јер се све мање симпатизера придружује овој организацији. Међутим, они се окрећу образованим регрутима", наводи извор из НАТО-а, који додаје да је регрутовање специјалиста њихова трансформација за будућност.

Када је ријеч о специјалистима, експертима, онда ће углавном тражити оне из технолошких области, попут хакера, инжењера, људи који знају са софистицараном електроником, али и стручњаке из нуклеарне и биолошле области, што је забрињавајуће.

Наводно, Исламска држава тражи начине да бомбаши самоубице бомбе носе у својим тијелима, а траже и стручњаке који ће успјети да хаковањем направе масовне прекиде у комуникацији.

"Знамо који су њихови политички и идеолошки циљеви, али мало знамо о стратешким циљевима", рекао је овај извор, додајући да је Исламска држава на ивици да изгуби ратове у Сирији и Ираку, те да свој фокус окреће стварању нових фронтова широм Европе.

"Већ смо видјели шта су све способни учинити у Паризу и Бриселу, али и шта је спријечено у земљама попут Шпаније и Велике Британије", каже овај извор.

Из НАТО-а кажу да је подручје Балкана најкритичније, јер је и географски и друштвено подијељено, а чак 50 одсто омладине је незапослено.

Сиромаштво је то које младе тјера да се придруже неком циљу, а уз прилив новца из заливских земаља, џамије ничу широм региона.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ме

13.05.2016 20:37

Мактићу ово је посао којим треба да се бавиш а не да Србе позиваш на протесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХА

13.05.2016 20:42

ПОМОЧИЧЕМО ИМ ДА ЛАКШЕ ДОЂУ ДО АУСТРИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асад

13.05.2016 20:54

Нато контролисе БиХ као и исламске земље Које су његови цланови и невиди засто није у стању да тероризам заустави.Само је питање да ли зели или је ово игра да се Европа сто висе ослаби како би била Америцка колонија. Наравно ту је Сарајево Које амо Амери само показу прст мора реаговати по директиви.То све знаци да у овој игри има висе играца који мозда раде у дуету .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУЧИЋ МИЛОРАД И АЛЕКСАНДАР ДОДИК

16.05.2016 06:25

КО КОГА И КО СА КИМ, ПРОЦЈЕНИТЕ САМИ, НИСМО МИ ОД ЈУЧЕ.

ОДГОВОРИТЕ