"Courier Mail": BiH na meti Islamske države

Bosna i Hercegovina nalazi se na meti Islamske države zbog velike nezaposlenosti, etničkih tenzija i disfunkcionalnosti, što islamisti vide kao šansu da naprave džihadističku vojsku u centru Evrope, prenosi australijski "Courier Mail".

Bosna i Hercegovina 13.05.2016 | 22:31
"Courier Mail": BiH na meti Islamske države

Pozivajući se na izvor iz NATO-a, ovaj australijski list prenosi da Islamska država želi da iskoristi izbjegličku krizu i tako prebaci svoje vodeće lidere u Evropu, koji će kasnije regrutovati one koji će izvoditi napade.

Obavještajni agenti NATO-a otkrili su da je Islamska država promijenila svoje djelovanje; više ne vrše masovno regrutovanje simpatizera, već će se fokusirati na regrutovanje onih sa sofisticiranim vještinama koji će izvoditi ciljane napade.

"Masovno regrutovanje terorista će u skorašnje vrijeme biti obustavljeno, jer se sve manje simpatizera pridružuje ovoj organizaciji. Međutim, oni se okreću obrazovanim regrutima", navodi izvor iz NATO-a, koji dodaje da je regrutovanje specijalista njihova transformacija za budućnost.

Kada je riječ o specijalistima, ekspertima, onda će uglavnom tražiti one iz tehnoloških oblasti, poput hakera, inženjera, ljudi koji znaju sa sofisticaranom elektronikom, ali i stručnjake iz nuklearne i biološle oblasti, što je zabrinjavajuće.

Navodno, Islamska država traži načine da bombaši samoubice bombe nose u svojim tijelima, a traže i stručnjake koji će uspjeti da hakovanjem naprave masovne prekide u komunikaciji.

"Znamo koji su njihovi politički i ideološki ciljevi, ali malo znamo o strateškim ciljevima", rekao je ovaj izvor, dodajući da je Islamska država na ivici da izgubi ratove u Siriji i Iraku, te da svoj fokus okreće stvaranju novih frontova širom Evrope.

"Već smo vidjeli šta su sve sposobni učiniti u Parizu i Briselu, ali i šta je spriječeno u zemljama poput Španije i Velike Britanije", kaže ovaj izvor.

Iz NATO-a kažu da je područje Balkana najkritičnije, jer je i geografski i društveno podijeljeno, a čak 50 odsto omladine je nezaposleno.

Siromaštvo je to koje mlade tjera da se pridruže nekom cilju, a uz priliv novca iz zalivskih zemalja, džamije niču širom regiona.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Me

13.05.2016 20:37

Maktiću ovo je posao kojim treba da se baviš a ne da Srbe pozivaš na proteste.

ODGOVORITE
Name

HAHAHA

13.05.2016 20:42

POMOČIČEMO IM DA LAKŠE DOĐU DO AUSTRIJE

ODGOVORITE
Name

Asad

13.05.2016 20:54

Nato kontrolise BiH kao i islamske zemlje Koje su njegovi clanovi i nevidi zasto nije u stanju da terorizam zaustavi.Samo je pitanje da li zeli ili je ovo igra da se Evropa sto vise oslabi kako bi bila Americka kolonija. Naravno tu je Sarajevo Koje amo Ameri samo pokazu prst mora reagovati po direktivi.To sve znaci da u ovoj igri ima vise igraca koji mozda rade u duetu .

ODGOVORITE
Name

VUČIĆ MILORAD I ALEKSANDAR DODIK

16.05.2016 06:25

KO KOGA I KO SA KIM, PROCJENITE SAMI, NISMO MI OD JUČE.

ODGOVORITE